Återigen ansöks det om skyddsjakt på närgångna vargar. Foto i hägn: Olle Olsson

Tre ansökningar om skyddsjakt på varg: ”Psykiskt lidande”

Premium

UPPDATERAD TEXT Två privatpersoner samt ett viltvårdsområde har ansökt om skyddsjakt på varg i Alfta, Hälsingland. Sökandena anger bland annat att vargarna uppträder oskyggt och orsakar psykiskt lidande.

Enligt ansökan från privatpersonen, som bor i Alfta, har vargarna vid minst två tillfällen besökt sökandens gård, varit inne i hästhagen, uppe på deras altan och ”varit extremt närgångna”.

 

”Psykiskt lidande, svårt att sova när man inte vet när vargarna kommer nästa gång. Ont i magen, oro”, står det i ansökan.

I ansökan framgår att den sökande har orsakats psykiskt lidande av de närgångna vargarna och att ansökan omfattar en begäran om skyddsjakt på två vargar.

 

Fyra vargar

Även den andra privatpersonen som ansöker om skyddsjakt är bosatt i Alftaområdet. I ansökan uppges att vargarna bland annat befunnit sig vid tre olika förskolor i Alfta, samt att vargarna ”även varit upp på altaner, in på gårdar, druckit ur hästarnas vatten, in i och runt hästhagar, in bland villaområden med mera.”

Det har även bifogats en mycket utförlig dokumentation kring vargarnas beteende samt fotografier på både vargar och vargspår intill bland annat en förskola samt på en altan.

Skyddsjaktansökan omfattar fyra vargar.

 

Fyra vargar

Även Alfta södra viltvårdsområden ansöker också om skyddsjakt på samma vargar. Viltvårdsområdet uppger att vargarna under ett par månaders tid ”nästan dagligen uppehållit sig på och omkring gårdar i ett område söder och öster om Alfta i Ovanåkers kommun.” Samt att ”vargarna upplevs som väldigt oskygga och ville inte lämna trots skrämselförsök.”

Viltvårdsområdet ansöker om skyddsjakt på fyra vargar.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har inte fattat beslut om de båda skyddsjaktansökningarna ännu.

 

Tidigare ansökan

Det här är inte första gången som någon ansöker om skyddsjakt det här året på de här vargarna. Den 9 januari i år ansöktes om skyddsjakt på en varg som, enligt skyddsjaktansökan, uppträtt oskyggt i byn Mossbo strax söder om Alfta. Även det beläget inom Alfta södra viltvårdsområde.

Myndighet duckar för närgångna vargar: ”Primärt en polisfråga”

Enligt den ansökan hade varg varit i närheten bostadshus vid olika tider på dygnet och det uppges  även att vargen inte vara rädd när personer kommit ut på trappan. Detta ska ha skett under flera dagar och på flera olika fastigheter.

Skyddsjaktansökan avslogs den gången av länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev