Vinterns vargjakt i Värmland förväntas inte minska vargstammen i länet. Bild tagen i samband med vargjakt Glaskogen vintern 2021. Foto: Boo Westlund

Trots vargjakt – i Värmland förväntas vargstammen öka

Premium

Länsstyrelsen i Värmland har beslutat om vargjakt i två revir som delas med Örebro och Norge. Det handlar om Immen och Römskog, där sex vargar får skjutas.
– Det innebär jakt i revir på länsgränsen, men vargstammen i kärnområdet kommer inte att påverkas eller minska. Det är en katastrof, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig, länsstyrelsen i Värmlands län.

Länsstyrelsen presenterade sitt beslut och tankarna bakom beslutet under en pressträff där Maria Falkevik, rovdjursansvarig tjänsteperson, betonade att länstyrelsen nu går från att bevara vargstammen till att förvalta densamma.

Med stöd av forskningens beräkningar redovisades vargstammens utveckling i Värmland. Under förra vinterns inventering låg antalet föryngringar under länets förvaltningsmål, men samtidigt var antalet parbildningar högre. Sett till att det i år, enligt samma forskares beräkningar, förmodligen har fötts valpar i 70 procent eller mer av reviren har Värmland redan en markant större vargstam än vad som redovisades efter inventeringen 2020/21.

 

Kommer öka

Det var också länsstyrelsen i Värmlands motiv för att besluta om en begränsad licensjakt på varg i januari 2022.

Enligt Maria Falkevik kommer vargstammen i Värmland att fortsatt öka, trots beslutet om vargjakt.

– Ingen rejäl ökning, men ja, det leder sannolikt till en ökning av vargstammen i Värmland, säger Maria Falkevik.

 

Begränsad vargjakt i sex revir

Påverkar inte kärnområdet

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

För Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, var beslutet inte helt oväntat. Med inventeringsresultatet över familjegrupper fanns en risk för att Värmland inte skulle få jakt på varg.

Men beslutet är en besvikelse.

– Jakten kommer att ha marginell effekt och den sker på värmlandsgränsen. Värmland kommer fortfarande att ha den högsta koncentrationen av varg. Vi är fastlåsta i att Värmland ska ta ett större ansvar än andra delar av landet, trots att det finns ett uttalat krav på att minska vargstammen där den är som tätast, och nu är i i ett läge där hela länet berörs av vargrevir med parbildningar och föryngringar, säger Anders Olsson.

 

Krävs nytt riksdagsbeslut

Anders Olsson lyfter frågan om politiska initiativ och nya riksdagsbeslut för att förändra vargförvaltningen. Trots att jakt på varg genomförs så leder jakten inte till förändringar i vargstammens utbredning eller täthet.

För Värmland är det förödande.

– Vi har haft varg i 40 år, och ska alltid drabbas av att vargstammen ska öka i Värmland. Det är tragiskt, säger Anders Olsson.

 

Delade gränsrevir

Licensjakten i Römskogsreviret, som delas av Sverige och Norge, är speciell. Jakten är beroende av beslut i båda länderna, och länsstyrelsen i Värmlands beslut rör bara jakt i den svenska delen av reviret. Där får tre vargar skjutas.

– Norge har inte fattat sitt beslut än. Det tas beslut den 8 oktober, säger Maria Falkevik.

Jaktbesluten för Immen och Römskog finns här.

 

Jaktområdet i Römskogsreviret, den svenska delen. Karta: Länsstyrelsen i Värmland.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev