Mitt under släckningsarbetet fattade en tjäderhöna tycke för en vattenkanna. Anders Johansson, till vänster i montaget, tog den fina bilden och har sett flera exempel på hur djuren klarat sig under skogsbranden i Ljusdal. Foto: Anders Johansson

Trots svåra skogsbränder – djuren hittar sätt att överleva

Allt är inte nattsvart trots att skogen brinner och stora värden förstörs. Mitt i släckningsarbetet utanför Ljusdal fattade en tjäderhöna tycke för en svart vattenkanna.
– Som hon kråmade sig, säger Anders Johansson som tog den fina bilden.

De stora skogsbränderna i Sverige kommer att påverka både människor och djur under lång tid. Skog till stora värden har brunnit upp, jaktmarker är ödelagda och djurens livsmiljöer har för lång tid påverkats.

I Ljusdal där tusentals hektar skogsmark brunnit finns det ändå lite hopp för djurlivet.

 

Skyddade områden

Trots att stora skogsområden är helt sönderbrända finns det gröna oaser och en hel de djur och fåglar kvar inne i brandområdet.

Göran Karlsson, Boda viltstation, under en intensiv fas i släckningen. Foto: Anders Johansson

Anders Johansson som arbetar för Sveaskog har släckt bränder i ett par veckor, och sett många djur under släckningsarbetet.

– Det är som enklaver av gröna små områden. Vi har sett både älgar och björnar, och de har varit förhållandevis lugna trots att det brunnit nära dem, säger Anders Johansson.

Stora skogsområden och hyggen är helt utbrända. En sotig stenöken är allt som finns kvar när all markvegetation har brunnit upp.
Foto: Anders Johansson

Djuren hittar skydd

Det är främst blötare partier och sumpområden som klarat sig, där djuren har sökt skydd undan lågorna. Anders Johansson har sett djur och fåglar klara av situationen, och de har stannat i brandområdet.

Det finns flera glädjande exempel.

Bland annat fick en naturfotograf som har en björnåtel i området björnar på åteln bara några dagar efter att det brunnit som värst.

Anders Johansson har hemska men också vackra minnen från räddningsarbetet.

Soluppgång under branden i Ljusdal. Mitt i katastrofen ett vackert ögonblick. Foto: Anders Johansson

Kärlek i hettan

Den kärlekskranka tjäderhönan som under lång tid uppvaktade en av brandmännens svarta vattenkanna var ett uppskattat avbrott i dramatiken.

– Hon kråmade sig och höll på. Hon trodde det var en tjädertupp, säger Anders Johansson.

Ett annat fint minne fick han under eftersläckningsarbetet.

– En morgon stod jag vid ett helt sönderbränt och sotsvart skogsområde, och då hörde jag fågelkvitter. Det var helt surrealistiskt, men vackert. Naturen kommer att fixa det här och om några år kommer vi att ha mycket bete när sly börjar växa i brandområdet, säger Anders Johansson.

Helikoptrar och flygplan sattes in när det brann som värst. Foto: Anders Johansson

Eftersläckning

Bränderna har minskat, tack vare ett fantastiskt och uppoffrande arbete av tusentals brandmän och frivilliga. Ett riktigt skyfall för några dagar sedan bidrog på ett positivt sätt och nu är mer regn på väg. Det  minskar förhoppningsvis risken för att nya bränder blossar upp i törstubbar och torvbränder.

Hela brandområdet i Ljusdal är avspärrat för allmänheten.

Sönderbrända rötter gör att träd som fortfarande står upp kan falla över besökare.

Konsekvenserna av sommarens bränder är svåra att överblicka, men en lärdom från Svenska Jägareförbundets granskning av branden i Västmanland 2014 är att djurlivet efter några år återvänder och viltstammarna stabiliserar sig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev