Foto: Ondrej Prosicky

Trots snöfattig vinter – inventering visar stabil lodjursstam

Resultaten från årets inventering visar att det finns drygt 1.100 lodjur i Sverige. Inventeringen har försvårats på grund av snöbrist i den södra halvan av landet.

− I Sverige registrerades 189,5 familjegrupper under den senaste inventeringsperioden. Det är något färre än förra året då 202 familjegrupper hittades, säger Andreas Zetterberg, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande från verket.

 

Svårt att jämföra

I år dokumenterades 87 familjegrupper i norra-, 65,5 i mellersta- och 37 i södra rovdjursförvaltningsområdet. Jämfört med förra året har antalet familjegrupper ökat i norra rovdjursförvaltningsområdet, minskat i mellersta och är oförändrat i södra.

Lodjur missas – nu ska inventeringen förbättras

Men Naturvårdsverket påpekar att man ska vara försiktig med att jämföra inventeringsresultat mellan år eftersom förändringen sannolikt är en kombination av flera olika faktorer så som snötillgång och andel honor som får ungar ett enskilt år.

 

Nya krav

Naturvårdsverket konstaterar att ett förändrat klimat med minskad snötillgång ställer krav på alternativa metoder till snöspårning av lodjur.

Län för län – så mycket pengar får länsstyrelserna för rovdjursinventering

”Utvecklingen av nya metoder pågår ständigt, bland annat genom ökad användning av både länsstyrelsens och allmänhetens utplacerade viltkameror. De har blivit ett allt viktigare verktyg för att göra så bra populationsuppskattningar som möjligt”, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Fakta

Referensvärdet för gynnsam bevarandestatus för lodjur i Sverige är minst 870 individer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev