Totalt 37 döda eller svårt sjuka vildsvin har påträffats i kärnområdet öster om Fagersta. Trots pågående smittspridning finns det också levande vildsvin kvar. Foto: Kjell Granqvist

Trots smittan – levande vildsvin kvar i kärnområdet

Det finns observationer av levande vildsvin inne i det område som betecknas som kärnområdet av den smittade zonen i Fagersta.

– Det finns bilder på viltkameror och färska spår av vildsvin i området, säger Karl Ståhl, statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Sedan utbrottet av afrikansk svinpest upptäcktes för snart två veckor sedan har totalt 37 döda eller svårt sjuka vildsvin hittats i kärnområdet. Under helgen genomfördes en stor sökinsats inom hela den smittade zonen.

Men det är fortfarande bara i ett litet område utanför Fagersta, det som betecknas som kärnområdet, som vildsvinen påträffats. Att det även finns levande, och till synes friska vildsvin, i samma område, innebär en risk för fortsatt spridning.

– Vi förväntar oss också fall längre bort. Det vore för bra att tro att det inte ska slippa ut smitta till andra områden, det vore underligt om det inte fanns fall utanför, säger Karl Ståhl.

Stängsla in

Under tisdagens pressmöte bekräftade han att SVA trots det lämnat förslag till stängsling av kärnområdet. Vägar och vattendrag i området kan göra det relativt enkelt. Enligt Karl Ståhl vore det värdefullt oavsett om smittan redan finns på utsidan av stängslingen.

– Vi ser att vi kan spärra av det område där den mesta smittan och de flesta vildsvinen finns, säger Karl Ståhl.

Vi ska komma ihåg att det här är ett maratonlopp som ska hålla på under lång tid

Karl Ståhl, SVA

Pågå under lång tid

Jordbruksverket har inte fattat beslut i den frågan, men under dagen fick spannmålsodlare i området besked om att de ska låta otröskade arealer av spannmål stå kvar, och att ersättning kommer att utgå. Ett sätt för att behålla vildsvinen kvar i området.

Jägare som under helgen deltog i sökandet efter döda vildsvin har vilat i början av veckan. Ett naturligt led i arbetet.

– Vi ska komma ihåg att det här är ett maratonlopp som ska hålla på under lång tid. Det är inte ett 100-meterslopp, säger Karl Ståhl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev