Troligt nytt vargrevir – det tredje i Skåne
En av de båda vargarna som nyligen kom mycket nära en kvinna på hundpromenad på Söderåsen i nordvästra Skåne, är en hane från Sjundareviret i Sörmland. Det är inte samma hanvarg som går ihop med en tik i mellersta Skåne.
Dna-analysen från en vargspillning på Söderåsen är klar. Den visar att en av de båda vargarna som kom så nära en kvinna på hundpromenad som någon meter, härstammar från det sörmländska Sjundareviret. Han är minst två år gammal eftersom dna från honom hittades första gången år 2021.
Hundägare mötte närgångna vargar – bekräftat av länsstyrelsen
Hanvargen i vargparet som verkar ha etablerat sig i mellersta Skåne kommer dock från Västmanland. Det innebär att Skåne förmodligen har fått både ett andra och tredje vargrevir på kort tid, även om de ännu inte klassats som det.
Sedan tidigare finns ett etablerat revir på Linderödsåsen i östra Skåne, söder om Kristianstad.
– Vi har inte funnit revirmarkeringar, men när det är två vargar som går tillsammans i ett nytt område är det oftast ett revirmarkerande par, säger David Börjesson på länsstyrelsen i Skåne.
Det finns ingen snö på Söderåsen, men länsstyrelsens fältpersonal arbetar aktivt med barmarksinventering, berättar han. Två vargspillningar till har hittats och skickats för analys.
– Någon fotograf ska också ha sett en av vargarna under helgen och tagit bilder. Men det har inte varit någon mer incident, fortsätter David Börjesson.
Väntar på dna-svar
Även från vargarna i mellersta Skåne har dna-prov samlats in och skickats för analys men man har ännu inga dna-svar angående ursprunget för vargtikarna.
– Om det hittas något nytaget vilt är det intressant för oss att undersöka. Då kan vi topsa för dna, det är intressant för inventeringen. Annars besiktar vi bara tamdjur, säger David Börjesson.
230 dovvilt
Han berättar om en undersökning som visar att det kan gå åt 230 dovvilt i ett vargrevir per år.
– Sedan äter de förstås även hare, rådjur och kanske något vildsvin, säger David Börjesson och fortsätter:
– Generellt är det ganska liten risk för angrepp, men väldigt tråkigt när det sker. Det gäller för tamdjursägare att se över befintlig stängsling så den är hel och sluter tätt mot marken. Det finns också pengar att söka för rovdjursavvisande stängsel. När det gäller angrepp på hundar är det framför allt risk för lösa hundar. Det finns också mer information på vår hemsida och man kan även kontakta oss på telefon om man har frågor.
Bidrag för väst
Vill man ha vargväst på sin jakthund, med stålpiggar eller stålplattor som ger skydd mot både varg och vildsvin, kan länsstyrelsen ge bidrag med 50 procent av kostnaden.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.