Den här björnen fälldes i Söderhamns kommun. Den var en av totalt fem björnar med trikiner som fälldes i landet förra hösten. Foto: Olle Olsson

Den här björnen fälldes i Söderhamns kommun. Den var en av totalt fem björnar med trikiner som fälldes i landet förra hösten. Foto: Olle Olsson

Trikintesta alltid björnen

21 augusti inleds licensjakten på björn. Förra året sköts fem björnar med trikiner i landet. Glöm inte att trikintesta fällda björnar.

Trikiner kan finnas hos björn och bara förra året sköts fem björnar som var smittade. Björnarna sköts i Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Västerbotten.

Enligt lag ska trikinkontroll göras av kött från tamsvin, häst, vildsvin och björn, som ska säljas eller ges bort för konsumtion. Vilt som kan vara bärare av trikiner, framför allt vildsvin och björn, ska alltid passera en vilthanteringsanläggning om inte köttet enbart konsumeras i jägarens eget privata hushåll.

Trikinos är en parasitsjukdom som orsakas av larver av rundmasken Trichinella. Att smittas av trikinos kan leda till döden för människor, men det är väldigt ovanligt.

Fakta trikinos hos människa

Sjukdomsbilden varierar från milda, symtomfria fall till svåra, dödligt förlöpande tillstånd. I tarmen kan maskarna ge upphov till övergående diarrébesvär.

Larverna framkallar under sina vandringar allergiska symtom och lokala besvär, som kan yttra sig som smärtande vätskeansamlingar, särskilt kring ögonen, blödningar i ögats bindehinna och under naglarna, långvarig och oregelbunden feber samt påverkat allmäntillstånd. Komplikationer från hjärta och nervsystem kan förekomma.

Behandling finns mot de tidiga mask- och larvstadierna.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev