En årsvalp i Rackstadsreviret sköts under söndagen. Vargen avlivades nära en nyslagen älg som vargarna tog under pågående jakt. Foto: Bertil Forsberg

Tredje vargen skjuten nära nyslagen älg

En tredje varg sköts under söndagseftermiddagen i Rackstadsreviret. Vargarna var ringade vi lunchtid. När spårarna följde löpan in i området såg de flera vargar som åt på en nyslagen älg.

En av vargarna sköts ett tiotal meter från älgen.

Enligt jaktledaren Bertil Forsberg är den skjutna vargen en årsvalp.

– Länsstyrelsen har besiktigat vargen och konstaterat att det är en valp, säger Bertil Forsberg.

 

Skyddsjakten fortsätter

Det innebär att skyddsjakten kan fortsätta för att försöka fälla ett av föräldradjuren i Rackstadsreviret.

Länsstyrelsen i Värmland har nämligen villkorat det beslut om skyddsjakt på två vargar som togs i fredags genom att i beslutet slå fast att målet är att skjuta en av de vuxna vargarna i reviret. Hade den varg som sköts under söndagen varit en vuxen varg hade jakten avlysts.

Nu fortsätter skyddsjakten för att om möjligt ta bort hanen i reviret, som kan vara den individ som aktivt söker sig till, dödar och äter jakthundar. För jägarna är det näst intill omöjligt att skilja ut en vuxen varg från de nu lika stora valparna.

Frågetecken finns även om det rör sig om ett eller två revir i området som ligger i Arvika och Sunne kommuner.

– Vi har så mycket varg i det här området att ingen vet om det rör sig om en eller två kullar. Under lördagen hade vi nio vargar ringade, och då hade vi samtidigt två andra grupper med varg spårade på andra ställen, säger Bertil Forsberg.

Han beskriver situationen som en mardröm.

 

Mer varg än väntat

Med snö och bra spårningsförhållanden har jägarna i området fått ett kvitto på det de anat hela hösten.

– Det är varg överallt. Under söndagen jagade vi på nio vargar utan att skjuta någon. Idag hade vi tre ringade som vi har jagat på, och under jakten kommer ytterligare tre vargar och går in i såten. Det är så mycket varg att vi inte kan använda hundar, säger Bertil Forsberg.

Trots det har jägarna i Rackstadsreviret varit effektiva.

Söndagens jakt fick ett snabbt avslut.

– Vi spårade med hundarna i koppel. En av spårarna såg efter en stund att grenarna på en gran rörde på sig. Intill granen satt vargarna på en älg och åt, säger Bertil Forsberg.

Älgen, en kviga, var helt nyslagen. Trots att spårarna upptäcktes blev vargarna kvar nära älgen, där också en varg sköts. När båda djuren transporterats ut till väg var de fortfarande varma.

Det rök ur både vargen och den nyslagna älgen.

– En makaber syn, konstaterar Bertil Forsberg.

En årsvalp sköts i Rackstadsreviret under söndagen. Foto: Bertil Forsberg

Krismöte med länsstyrelsen

Jägarna valde att ta rätt på älgen som hundmat. Den skjutna vargen kommer att transporteras till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, för obduktion.

Under nästa vecka ska Bertil Forsberg ha ett nytt möte med länsstyrelsens ledningsgrupp.

– Vi bedömer att det är mellan tolv och femton vargar kvar i området, och då har vi redan skjutit tre. Även om vårt mål är att ta bort alla vargar i Rackstadsreviret börjar jag tvivla på att vi kan klara av det, säger Bertil Forsberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev