Den första vargen som fälldes tidigare i höst i Rackstadsreviret. Till höger Bertil Forsberg, jaktledare vid skyddsjakten.

Länsstyrelse beslutar på eget initiativ om skyddsjakt på två vargar

Länsstyrelsen i Värmland har på eget initiativ tagit beslut om fortsatt skyddsjakt i Rackstadsreviret. Två vargar får skjutas, men jakten kommer att avbrytas om det första djuret är en vuxen varg.

Beslutet togs under fredagen. Jakten kan börja redan imorgon lördag.

– Det är bra att länsstyrelsen har lyssnat på oss, men hur vi ska lyckas skilja ut en valp från de andra vargarna, det vet jag inte, säger Bertil Forsberg, jaktledare och företrädare för jägare och markägare i jaktområdet mellan i Sunne och Arvika kommuner.

 

Betänketid

Beslutet togs efter en veckas betänketid där länsstyrelsen vägt risken för fortsatta angrepp på hundar mot andra naturvårdsintressen. Veckan har också använts åt att spåra vargarna i området för att försöka reda ut om det handlar om ett eller två revir. Resultatet är än så länge oklart.

Under fredagseftermiddagen var länsstyrelsen inbjuden till ännu ett möte med ortsbor i Sunne bibliotek, men några timmar innan mötet fick Bertil Forsberg klartecken för fortsatt jakt.

Länsstyrelsen beviljar på eget initiativ skyddsjakt på två vargar i Rackstadsreviret.

– Det har nog aldrig hänt tidigare i Värmland, men vi är nöjda över att man lyssnat på oss, säger Bertil Forsberg.

 

Massor av snö

Under veckan har stora mängder snö fallit på höjderna i jaktområdet. Jägare och markägare har ändå haft förhoppningen om ett positivt beslut och hållit skogsbilvägarna fria från snö för att underlätta spårning och jakt.

Nu kan de insatserna ge snabbt resultat.

– Vi kommer att köra igång direkt, säger Bertil Forsberg, som än en gång utsetts till jaktledare.

 

Ett vuxet djur

Skyddsjakten får pågå fram till och med den 22 december. Jakten kommer att avbrytas efter att ett djur fällts. Om det djuret vid obduktion hos SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, visar sig vara en årsvalp kan jakten fortsätta.

Skjuts ett vuxet djur som första djur är skyddsjakten avslutad.

”Syftet med jakten är att fälla en vuxen individ. Jakten avslutas när man lyckas fälla en vuxen individ. Jakten avslutas dock när två vargar fällts, även om de båda fällda vargarna visar sig vara årsvalpar,” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Skyddsjakten är tillåten inom det blåmarkerande området. Karta: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev