Två vargar har skjutits i Rackstadsreviret. Nu ökar trycket för att skjuta bort alla vargar i reviret. Foto: Bertil Forsberg

Länsstyrelsen kan ta beslut om skyddsjakt på eget initiativ

Vargarna i Rackstadsreviret är ett samhällsproblem.
Efter ett möte med jägarna i området har länsstyrelsen i Värmland förstått allvaret och lovat åtgärder.
– Nu är jag övertygad om att länsstyrelsen tar ett eget initiativ för att lösa det här, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägare och markägare i Rackstadsreviret.

Boo Westlund Publicerad 24 november 2017 - 15:13

Under fredagseftermiddagen genomfördes ett informationsmöte för markägare, jakträttshavare, boende och andra intresserade i Sunne bibliotek. Länsstyrelsen bjöds in till mötet, men avböjde deltagande.

Istället erbjöds Bertil Forsberg med flera ett förberedande möte vid länsstyrelsen i Karlstad under torsdagen. Torsdagsförmiddagens lyckade vargjakt övergick snabbt i ett möte med myndigheten.

Bertil Forsberg fick där en möjlighet att lägga fram argument för fortsatt och utökad vargjakt för ansvariga i länsledningen.

 

Ett samhällsproblem

– Det var ett väldigt bra möte, och jag tror att vi lyckades förklara vilken situation vi befinner oss i, säger Bertil Forsberg.

Kravet är fortfarande att länsstyrelsen ska ta beslut om skyddsjakt på alla individer i Rackstadsreviret, och torsdagsmötet kan ha öppnat för en lösning.

– Vi har pekat på att domen i HFD, Högsta förvaltningsdomstolen, öppnar för möjligheten att jaga varg för att det ska vara möjligt att förvalta älg genom löshundsjakt. Vi har pekat på behovet av att skjuta bort alla vargar innan de tar våra hundar och vi har pekat på att det i beslutet för vinterns licensjakt togs undan vargar för ett förväntat behov av skyddsjakt. Då anser vi att länsstyrelsen har en skyldighet och en möjlighet att också ta beslut om att skjuta de här vargarna, säger Bertil Forsberg.

 

Kan bli ett utökat skyddsjaktsbeslut

Under fredagen har Bertil Forsberg haft förnyad kontakt med verksamhetscheferna Torben Eriksson och Maria Hammarström som deltog i mötet, och fått löften om åtgärder. Enligt Bertil Forsberg kan det landa i att länsstyrelsen tar beslut om skyddsjakt på eget initiativ, och att det då gäller flera vargar i reviret.

– Vi har lagt starkt fokus på Högsta förvaltningsdomstolens utslag i förvaltningsfrågan av varg. Det har faktiskt aldrig varit lättare än nu för Länsstyrelsen att fatta beslut om i synnerhet svåra vargar, säger Bertil Forsberg.

Svensk Jakt söker Maria Hammarström och Torben Eriksson för en kommentar. Texten kan komma att uppdateras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev