Ny studie vid Uppsala universitet visar att Tivedenvargarna var inavlade och förmodligen kullsyskon. Foto: Kenneth Johansson

Tivedenvargarna kan ha varit kullsyskon

Det finsk-ryska vargpar som 2013 flyttades från Norrbotten till Tiveden i Örebro län kan ha varit helsyskon. Vargarna fick två valpkullar och har beskrivits som en mycket lyckad insats för att förstärka genetiken hos den skandinaviska vargstammen.

Uppsala universitet har i en studie undersökt den genetiska statusen hos invandrade vargar. Den visar att även vargar från den finsk-ryska populationen är mer eller mindre inavlade.

– Det är förvånande. Alla har väl utgått från att invandrarna börjar från noll vad gäller släktskap. Men i viss mån är några av dem inavlade redan från början, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet i en TT-artikel som publicerats i bland annat Upsala Nya Tidning.

 

Inavlade invandrare

Tydligast är det i fallet med de så kallade Tivedenvargarna som flyttades från Norrbotten. Vargarna stannade i området och fick valpar 2013 och 2014.

I studien visar det sig att de båda vargarna var mycket nära släkt.

– Kanske till och med syskon, säger Hans Ellegren.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Ecology & Evolution.

Hans Ellegren och hans kolleger har granskat arvsmassan hos 97 vargar i den skandinaviska vargstammen. Resultatet visar att vargstammen är mer inavlad än vad man tidigare trott med stor brist på genetisk variation.

 

Hotar den skandinaviska vargen

Forskarna anser att graden av inavel kan utgöra ett långsiktigt hot för överlevnaden.

– Men vi vet inte hur stort hotet är. Det är svårt att veta när och om inavelseffekten slår igenom. Ur ett genetiskt perspektiv är det helt nödvändigt att få in fler obesläktade individer i stammen, säger Ellegren.

För närvarande befinner sig en invandrad varg i trakterna av Arjeplog i Norrbotten. Naturvårdsverket och länsstyrelsen i Norrbotten har ökat bevakningen av vargen, men det finns än så länge inga beslut om åtgärder.

Tivedenvargarna

I Tiveden finns fortfarande tiken kvar från det finsk-ryska par som flyttades från Norrbotten år 2013. Hanen i paret som flyttades har försvunnit och inte heller hittats under årets inventering.

Det finsk-ryska vargparet fick valpkullar under år 2013 och 2014. Totalt sju avkommor har dokumenterats döda sedan 2014: fyra skjutna vid skyddsjakt i Sverige och Norge och tre dödade i trafiken.

Under senaste inventeringen hittades spår och DNA från en ny hane som gick tillsammans med Tiveden-tiken.

I slutet på september lyckades länsstyrelsen bekräfta årsvalpar i reviret. Två valpar har bekräftats med DNA-prov från spillning som samlats in. Dessutom har minst fyra valpar fångats på en viltkamera som satts upp i området.

Källa: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev