På bilden ser man hur taggtråd och eltråd som tjuren haft om sig har snotts runt björkstammarna och skapat en fälla omöjlig att komma loss ifrån. Foto: Ola Wikingsson

Tiotaggad älgtjur i dödsfälla

Den fina tiotaggaren gick en plågsam död till mötes. Insnodd i taggtråd och eltråd hade han inte en chans att komma loss.

Jaktvårdskonsulent Elias Turesson i Kronoberg har skickat bilderna till Svensk Jakt. Han säger att tjuren, som var i treårsåldern, hittades av jägarna under älgjakten.

Tjuren hade dragit med sig trådarna in i en Gudrunföryngring och där fastnat och snott in sig ännu mer bland björkstammarna. Sannolikt har den hamnat på rygg och då var allt hopp ute för den att komma loss.

 

Lidande helt i onödan

– Ett sådant otroligt lidande helt i onödan. Älgen hade observerats några veckor tidigare med taggtråd efter sig, men den som såg tjuren sa inget till jägarna förrän strax innan jakten. Därmed kunde inget göras för att spåra upp och avliva den, säger Elias Turesson.

Händelsen visar att det inte bara är gamla rostiga övergivna taggtrådar i skogsmark som ställer till det för viltet.

 

Den tiotaggade tjuren som bedöms ha varit i treårsåldern hamnade på rygg och gick en plågsam död till mötes insnodd i taggtråd och eltråd. Foto: Ola Wikingsson Foto: Ola Wikingsson

– Nej, det här är ett bevis på hur viktigt det är att djurägarna också har ordning på stängsel som är i bruk. Om trådar och fårstängsel är ordentligt uppsatta och väl spända minskar risken avsevärt för både vilda och tama djur att komma till skada, säger Elias Turesson som har ytterligare en uppmaning:

– Om stängsel inte längre används, plocka ner dem!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev