Teoriproven i Jägarexamen blir nu digitala. Frågan och debatten om man kan vara både provledare och utbildare i jägarexamen går vidare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Teoriprovet i jägarexamen digitaliseras efter misstankar om fusk

Vid några provbanor i landet är antalet som klarar jägarexamen procentuellt sett väldigt hög.
Enligt Naturvårdsverket finns misstankar att enstaka utbildare kan ha haft tillgång till frågorna i proven och därmed hjälpt elever.
Men nu blir det stopp för fusket. I går beslutades att göra proven digitala.

 

Det teoretiska provet i jägarexamen digitaliseras. Det beslutade Naturvårdsverket i torsdags.

En av anledningarna är att minimera risken för fusk och undvika att elever på vissa ställen alltid lyckas.

Naturvårdsverket misstänker att enstaka utbildare fått tag i proven och använder dessa i utbildningen – vilket inte är tillåtet.

– Dessa misstankar kommer till exempel från den statistik som vi har tillgång till kring jägarexamens delprov och från enstaka telefonsamtal, säger Daniel Bladh vid Naturvårdsverket.

Det lär också bli en skärpning vad gäller provledares möjlighet att även vara kursledare och utbildare.

 

Provledare och utbildare

I dagens system är det inte omöjligt att en person som är provledare för jägarexamen även håller kurser i jägarexamen. Naturvårdsverket gör dock tydligt att en sådan provledare inte får examinera ”egna” elever.

Men möjligheten finns i dag att vara både provledare och utbildare. På Naturvårdsverkets hemsida står dock följande att läsa: ”Du som provledare får inte under några som helst omständigheter agera utbildare för jägarexamen.”

Jägareförbundet som rekommenderar provledare och även utbildar dessa är inne på samma spår. I september skickade ansvariga för jägarexamen vid förbundet ut ett brev till Jägareförbundets samtliga provbanor.

Under rubriken ”I fortsättningen gäller följande” stod detta: ”Är man provledare för jägarexamen avstår man helt enkelt att vara utbildare för blivande provtagare i jägarexamen. Väljer man rollen som utbildare för blivande provtagare i jägarexamen så ska man avsäga sig sitt uppdrag som provledare.”

 

Het debatt

Ovanstående innebär alltså i praktiken att en provledare inte håller teorikurser åt studieförbund eller andra kursarrangörer. Provledare håller inte heller enskilda kurser i praktiskt skytte-/vapenträning med blivande provtagare, men kan däremot fungera som instruktör/skjutledare under organisationernas allmänna skytteaktiviteter.”

Efter brevet gick ut blev det debatt inom förbundet och röster höjdes för att verksamheten, framför allt i de mer glesbefolkade delarna av landet, hotades. Detta eftersom det är svårt få tag på ideella krafter och att det i sådana områden måste vara möjligt vara både och för att elever ska ha möjlighet ta jägarexamen och avlägga prov.

Ledningen inom Jägareförbundet gick därefter ut och påpekade att det handlar om att kvalitetssäkra verksamheten och det talades även om en ”mjuk” övergång samt att tjänstemännen skulle få i uppdrag att utreda konsekvenserna av beslutet.

– Rollen som provledare måste bli renodlad, påpekar Daniel Bladh vid Naturvårdsverket och fortsätter:

 

Jargong

– Det är en viktig roll och den första kontakten en elev har med jakten. Hur är jargonen vid ett prov? Är det så noga att man träffar över huvudtaget? Som provledare gäller det kunna vara både pedagogisk utan att hjälpa till.

Naturvårdsverket för statistik över avlagda prov och hur många av dessa som blir godkända respektive underkända.

Daniel Bladh säger att siffrorna mellan provbanorna kan variera. En del kurser kan ha en mycket hög andel som klarar proven.

I fall där det varit exceptionellt hög andel som klarat proven har det gjorts kontroller.

– Det har blivit jätteskillnad de senaste åren och båda förbunden har tagit tag i det här då det förekommit incidenter.

Varför har det förekommit att en del provledare varit generösa med att godkänna eller kanske rent av hjälpa elever klara provet?

– Kanske för att vara snäll, men man gör ju eleven en björntjänst, säger Daniel Bladh. Men det är svårt att spekulera i om detta förekommer och i så fall i hur stor utsträckning?

 

Fusk med proven?

Det finns också uppgifter om att vissa kurser haft tillgång till provunderlag, och man har kunnat plugga in frågorna på provet i förväg.

– Vi har fått samtal om att prov läckt ut, alltså att utbildare haft tillgång till teoriproven och det är inte alls okej, bekräftar Daniel Bladh och fortsätter:

– Vi ser allvarligt på det och har därför satt igång ett arbete med att införa ett digitalt teoriprov.

I går tog som sagt Naturvårdsverket beslutet att digitalisera det teoretiska provet, något som Jägareförbundet länge efterfrågat – just med anledning av att det florerat uppgifter om fusk.

Enligt Daniel Bladh är ambitionen att införa digitala prov, där frågorna slumpas fram, någon gång under 2019.

Daniel Bladh påpekar att proven runt jägarexamen i stort fungerar bra.

– Det är många, duktiga provledare där ute i landet som sköter det här exemplariskt, men så finns det några enstaka som naggar i kanten på föreskrifterna och det är lätt att det glider iväg. Därför är det viktigt med tydlighet. Som provledare är det också viktigt komma ihåg att man godkänner elever som ska ingå i ett jaktlag med allt vad det innebär säkerhetsmässigt.

Jägarexamen

Naturvårdsverket ger ut föreskrifter för jägarexamen. I Naturvårdsverkets uppgifter ingår att se till att proven successivt anpassas till utvecklingen inom jakt- och faunavårdsområdet och till förändringar i lagstiftningen. Det är Naturvårdsverket som fastställer frågorna i det teoretiska provet. Verket beslutar också om provavgifternas storlek. Jägarorganisationerna – Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund – svarar för genomförandet av proven – såväl det teoretiska som de praktiska. Det innebär bland annat att följa upp behovet av provbanor, kontrollera att provbanorna och provplatserna uppfyller gällande krav och fatta beslut om nya provbanor. Jägarorganisationerna ska också se till att det finns ett tillräckligt antal provledare vid varje provbana och att provledarna fortlöpande vidareutbildas. Källa: Naturvårdsverket

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev