Publicerad 9 augusti 2018 - 14:41

Pulled pork av vildsvin är en uppskattad rätt. Nu startar tävling som ska kora årets viltrestaurang. Foto: Lena Runer

Tävling med viltkött på menyn

Tävlingen om Årets viltmatrestaurang återkommer i ny tappning. Svenska Viltmatakademin arrangerar tävlingen med stöd av Svenska Jägareförbundet.
– Vi vill lyfta viltköttet som en ekologisk, lokalproducerad och miljösmart råvara, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig i Svenska Jägareförbundet.

Nomineringen ska vara inne före den 7 oktober, och i slutet av året kommer vinnaren att koras. Syftet är att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restauranger och krögare som vill satsa på viltkött i sin meny.

Christina Nilson-Dag, informationsansvarig, Svenska Jägareförbundet.

Den restaurang i Sverige som på bästa sätt använder viltkött för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet får också priset. 

 

Vildsvin i grytan

I år ligger fokus främst på vildsvinsköttet.

I takt med att vildsvinsstammarna växer och jakten ökar kommer allt mer vildsvinskött ut på marknaden. Då måste också konsumtionen av vildsvinskött öka.

– Det finns ett jättestort intresse för matlagning och kokböcker. Människor äter oftare ute och lägger stor vikt vid sunda råvaror, där ligger viltköttet helt rätt. Tyvärr är det många som tvekar när det gäller vildsvinskött vilket är synd, säger Christina Nilson-Dag.

 

Prisade kockar

I juryn sitter Gert Klötzke, vinnare av Årets Kock och mångårig ledare av kocklandslaget. Där sitter även Fredrik Eriksson, kreativ ledare för Restaurangakademin och även han vinnare av Årets Kock, tillsammans med antal personer från olika branschföretag.

Arrangör är Svenska Viltmatakademin.

Svenska Jägareförbundet stödjer utmärkelsen och uppmanar sina medlemmar och andra att nominera lämpliga restauranger till Årets viltmatrestaurang.

Kontaktuppgifter för att nominera tävlande hittar i den här länken.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Mest läst

      Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

      Ulf Lindroth
      Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
      Provläs Svensk Jakt
      Bläddra i senaste numret
      Opinion
      Här förs debatten i Jägarsverige
      Premium
      För dig som loggat in
      Gott från vilt
      Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
      Drömjakt
      Här finns någonstans att jaga
      Podd
      Lyssna på Svensk Jakts poddar
      Här kan du annonsera vapen
      Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Senaste från Annonstorget

      Webbfrågan

      Hur ofta övningsskjuter du?

      Jakttider!
      Kan du din jakttabell?
      Spårkunskap
      Vad kan du om spår och spårtecken?
      Tio frågor
      Om lodjur och lodjursjakt
      Tio frågor
      Vad kan du om vargar och vargjakt?
      Är du jägare?
      Har du rätt kunskaper?
      Jakthundar!
      Känner du igen jakthundraserna?
      Rävkunskap
      Vad vet du om rävar och rävjakt?
      Viltolycka!
      Hur gör du när en viltolycka inträffar?
      Fåglar!
      Känner du igen fåglarna?
      Är du viltvårdare?
      Testa dina kunskaper om viltvård.
      Tio frågor!
      Vad kan du om våra predatorer?
      Rådjursjakt!
      Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
      Älgjakt!
      Kan du något om älgar och älgjakt?
      Vildsvin!
      Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?

      Samtidigt på JaktPlay

      Svensk Jakt på Instagram

      Heta ämnen på Svenskjakt.se