Publicerad 21 maj 2018 - 09:48

Det är den internationella och organiserade brottsligheten som ska bekämpas med hårdare straff och tuffa gemensamma EU-regler, inte fredliga svenska jägare och skötsamma sportskyttar, anser tre moderatpolitiker i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Foto: Jan Henricson

Tänker rösta nej till ny vapenlag

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver tre moderater i helgen att de kommer att rösta nej till regeringens förslag till ny vapenlag.

De tre moderatpolitikerna Ulf Kristersson, Tomas Tobé och Maria Malmer Stenergard tänker rösta nej ”om förslaget ytterligare begränsar och försvårar för jägare och målskyttar”.

 

De skriver vidare att: ”Sverige ska naturligtvis följa de gemensamma regler som EU har. Men vi ska inte i onödan försvåra för svenska vapenägare. Tyvärr är det dit regeringen är på väg. Det finns förslag i regeringens utredning som går utöver kraven enligt EU-rätten och som innebär att Sverige skulle få en krångligare lagstiftning än nödvändigt.”

 

De pekar på tre förbättringsområden:

• Skapa bättre möjligheter att inneha fler vapen, när det finns goda skäl. Det skulle förenkla för dem som ägnar sig åt flera olika jaktformer eller flera olika skyttegrenar.

• Ett mer tillåtande regelverk för att få förvara vapen utanför bostaden behövs för den som ofta jagar på andra orter än där man själv bor.

• Sverige ska erkänna det europeiska ”vapenpasset” för att underlätta för jägare och skyttar att på ett säkert vis resa med sina vapen.

 

Utöver rena förändringar i lagstiftningen finns det även anledning att förbättra servicen hos de myndigheter som hanterar frågor om vapen och jakt, skriver de tre politikerna i artikeln.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram