Publicerad 31 augusti 2018 - 13:50

P-A Åhlén, projektledare i Mårdhundsprojektet.

P-A Åhlén, projektledare i Mårdhundsprojektet.

Ta mårdhunden i nackskinnet!

På måndag är det älgjaktspremiär i norra Sverige. Då släpps tusentals älghundar på fritt sök, och några av dem kommer sannolikt att stöta på mårdhund. Hur ska man som hundförare agera då?

Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt har i tio år arbetat med att stoppa spridningen av mårdhunden, som vandrar in i landet österifrån. I Finland fälls exempelvis årligen cirka 200.000 mårdhundar.

– Det svenska mårdhundsbeståndet är nu nere på väldigt låga nivåer, vi har inte haft så här få individer under de senaste tio åren och det är väldigt glädjande att se att våra insatser har gett så bra resultat, säger P-A Åhlén, projektledare i Mårdhundsprojektet.

 

Mest värda levande

För Mårdhundsprojektet är vilda mårdhundar mer värdefulla levande än döda.

– Varje mårdhund som tas levande kan rekryteras till att arbeta för oss som sändardjur. Ingen är mer lämpad att hitta en mårdhund än en annan mårdhund. Under de tre senaste åren har vi importerat tama mårdhundar från finska pälsfarmer för att kunna täcka rekryteringen av sändardjur till projektet, men vilda mårdhundar är bättre så vi väljer helst dessa i första hand, säger P-A Åhlén.

Sedan tidigare är det känt att älghundar gärna skäller ståndskall på mårdhundar och Mårdhundsprojektet vill därför uppmärksamma hundförarna inför jakten på att vara observanta på konstiga ståndskall. När hundföraren kommer in på sådana ståndskall brukar mårdhundarna oftast spela döda, och är då enkla att ta – med ett fast grepp i nackskinnet!

– Vi rekommenderar inte att försöka ta fast en mårdhund som inte spelar död, då slutar det ofta med ett bett i handen. Men när de spelar döda är de väldigt enkla att hantera. Genom åren har vi kunnat ta ett antal mårdhundar med hjälp av älgjagande hundförare, säger P-A Åhlén.

 

Fri lejd

Den som stöter på mårdhund uppmanas därför att kontakta Mårdhundsprojektets tipstelefon 070-339 93 26. På hemsidan www.mårdhund.se finns ytterligare kontaktuppgifter.

– Vi vill också uppmana jägarna att ge sändarförsedda mårdhundar fri lejd. De arbetar hela vegetationsperioden för oss, med syfte att utrota arten och är därför väldigt värdefulla, säger P-A Åhlén.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram