Arkivfoto: Mostphotos

Sydligt vargrevir drabbat av rävskabb

En eller flera vargar i reviret på skånska Linderödsåsen har drabbats av rävskabb.
– Vi har kunnat konstatera det efter att ha studerat bilder i våra viltkameror, säger vilthandläggare David Börjesson på Länsstyrelsen Skåne.

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att myndigheten har fått samtal om hur man ska agera om man under ordinarie jakt ser en varg drabbad av skabb. I jaktförordningen paragraf 40 c anges att ”Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark”.

Läka ut

Överlevnaden hos smittade vargar är större än hos smittade rävar och lodjur. Ofta verkar skabbangrepp hos vuxna vargar kunna läka ut medan överlevnaden anses vara sämre för valpar.

Lagparagraf med stor gråzon

– Vi har hittills inte sett någon varg som i nuläget bedöms vara så sjuk att någon åtgärd är motiverad, säger David Börjesson.

– Det är personen som avlossar skotten som själv är ansvarig och behöver därför vara helt säker på sin bedömning och kunna motivera sitt beslut om att det djur som avlivats var i så dåligt skick att det inte kunnat klara sig. Om man skjuter en varg med stöd av paragraf 40 c ska detta anmälas till polisen. Polisen kommer skicka in djuret till SVA som gör slutlig bedömning, säger David Börjesson till länsstyrelsens hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev