Svinpest – ett fruktat hot
Svinpest är en fruktad sjukdom med hög dödlighet för både vilda och tama grisar. Svinpest finns påvisad i delar av Europa och inom EU, men däremot inte i Sverige. Kommer den till Sverige är det ett hot mot såväl vildsvin som tamsvin.
Det finns två typer av svinpest – klassisk svinpest och afrikansk svinpest. Båda är virussjukdomar med mycket hög dödlighet, hos både tamsvin och vildsvin. Dock skiljer det när det gäller utbredning av sjukdomarna och hur man kan bekämpa dem.
Den klassiska svinpesten har funnits i Europa under många år men är lyckligtvis på tillbakagång, medan den afrikanska svinpesten är på frammarsch. För närvarande ses ett färskt utbrott av sjukdomen på vildsvin i både Polen och Litauen.
Sjukdomen kom till Georgien 2007 och har sedan dess spridit sig över stora delar av Ryssland och Vitryssland. Det finns en risk att afrikansk svinpest kommer fortsätta sprida sig på den europeiska kontinenten och det gäller för oss i Norden att vi inte får in sjukdomen.
Drabbar alla svin
Både klassisk och afrikansk svinpest kan smitta direkt mellan tamgrisar, eller mellan tamgris och vildsvin. Spridning kan också ske indirekt via till exempel personer, kläder, skor, transportbilar eller redskap.
Ett stort problem är att svinpestvirus är mycket motståndskraftigt och kan överleva utanför värddjuret. Virus överlever även länge i det döda djuret, och kan exempelvis finnas i den opreparerade trofén som någon jägare tar med sig hem.
Virus överlever också länge i kött och kan således finnas i olika livsmedel som inte upphettats utan bara torkats eller saltats, som korv eller skinka. Det kan till och med finnas i korvskinnet på en korv av typen salami. Om svin, tama eller vilda, äter av sådant kött, korv eller korvskinn kan smittan överföras. Denna smittväg är inte ovanlig när det gäller svinpest, och svinpest skulle kunna komma till Sverige på detta sätt. Okokta troféer är, som nämnts ovan, en annan tänkbar smittväg.
Om vi får in svinpest i Sverige skulle ett mycket omfattande bekämpningsarbete, med en rad biosäkerhetsåtgärder, startas bland våra tamsvinsbesättningar. Ett första steg blir då att klarlägga var smittan finns.
Avlivning av tamsvin
För tamsvin innebär det en omfattande provtagning i olika svinbesättningar. Sedan kommer isolering och avlivning av drabbade besättningar att ske. På så sätt kan sjukdomen sannolikt utrotas hos tamsvin.
När det gäller vildsvin kan bekämpningen bli svårare. En storskalig jakt och utrotning av vildsvin är inte praktiskt genomförbar. Dessutom kan ökad jakt faktiskt leda till ökad omsättning i vildsvinsstammen, och därmed ökad spridning.
Men vi jägare kommer att bli inblandade i bekämpningen, dels genom att samla in blodprover från skjutna vildsvin, dels genom att inventera och rapportera dödligheten i olika vildsvinsbestånd.
Afrikansk och klassisk svinpest är sjukdomar som båda lyder under epizootilagen. Detta innebär att särskilda regler gäller för dessa sjukdomar. En sådan regel är att man genast måste underrätta en veterinär eller veterinär myndighet om man misstänker att ett djur drabbats av någon av dessa sjukdomar. Det är naturligtvis svårt för en lekman att misstänka svinpest, men hittar man ett eller flera vildsvin som dött under oklara omständigheter bör man i dagens läge rapportera detta till en veterinär eller veterinär myndighet. Kontakta exempelvis SVA eller länsveterinären på länsstyrelsen.
Jakt i utlandet
För den som jagar vildsvin i Europa, Tunisien eller på annat håll utomlands finns det en del saker att tänka extra noga på. Detta gäller även den som jagar vårtsvin eller andra vildsvin i Afrika. Då virus är mycket motståndskraftigt kan det bäras hem till Sverige via kläder eller skor, eller via opreparerade troféer.
Har du jagat vildsvin eller andra svin i områden där dessa sjukdomar finns bör du tänka på följande:
• Var noga med att rengöra skor och kläder du använt under jakten.
• Ta inte hem några troféer (betar, skinn, hår eller dylikt) som inte har preparerats (värmts upp så virus dör).
• Har du egna tamgrisar hemma är det av yttersta vikt att vänta minst 48 timmar innan inträde i svensk besättning.
• Om du jagar vildsvin eller har en utfodringsplats för vildsvin: Vänta minst 48 timmar innan du besöker foderplatsen eller hanterar vildsvinsfoder.
• Om du rör dig i vildsvinsmarker: Tänk på att inte använda skor eller kläder som nyttjats vid jakten utomlands, om inte dessa först rengjorts noggrant.
Torsten Mörner
Fakta svinpest
Klassisk svinpest
Utbredning: Vissa delar av Östeuropa, Asien, Sydamerika.
Drabbar: Tamsvin, vildsvin.
Smittvägar: Direkt mellan svin, indirekt via kläder, skor, redskap, kött, köttprodukter, obehandlade troféer.
Vaccin: Finns för tamsvin och vildsvin.
Afrikansk svinpest
Utbredning: Afrika, Ryssland, Kaukasus, Sardinien, Vitryssland, Polen, Litauen.
Drabbar: Tamsvin, vildsvin, vårtsvin, skogssvin.
Smittvägar: Direkt mellan svin, fästingar; indirekt via kläder, skor, redskap, kött, köttprodukter, obehandlade troféer.
Vaccin: Finns ej.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.