De allra flesta svenskar tror inte att det är stulna jaktvapen som används när kriminella skjuter på gator och torg. Foto: Martin Källberg

Svensken blir tryggare med vapen

Premium

En undersökning från Novus visar att nästan ingen tror att vapen som används vid brott och så kallade skjutningar är stulna från svenska jägare och tävlingsskyttar. I stället tror nästan alla att vapnen smugglats in i landet.

Mot bakgrund av de många våldsdåden i kriminella miljöer har Novus undersökt hur svenskarna ser på vapen och skjutskicklighet.

Tidigare, mot bakgrund av Rysslands angreppskrig mot Ukraina, har en liknande undersökning genomförts. Något Svenskjakt.se tidigare berättat om.

Ny undersökning: Civilt skytte viktigt i kristider

Tryggare med vapen

I den nya undersökningen framgår att nästan var femte svensk, eller 1,4 miljoner invånare, skulle känna sig tryggare gentemot kriminella om de kunde hantera ett vapen.

Enligt Novus vd Torbjörn Sjöström är det en extremt hög siffra.

Torbjörn Sjöström.

– Detta är ju inte USA. Att över en miljon svenskar skulle känna sig tryggare om de själva kunde skjuta är en enorm förändring jämfört med vad vi är vana att se i Sverige.

Tecken i tiden

På Novus ser man resultatet av undersökning som ett tecken på att samhället lägger alltmer ansvar på individen. Från att man ska klara sig en vecka själv vid kris eller krig, till att människor under pandemin skulle stanna hemma och endast vända sig till vården när det var verkligt akut.

Till detta kan, enligt Novus, läggas att det är upp till de enskilda att klara betalningar av skyhöga elräkningar.

– Det finns många tecken på att man som individ anser att man i högre grad känner att samhället inte kommer ställa upp när det verkligen gäller. Inklusive polisens möjlighet att skydda individen när det verkligen är akut säger Torbjörn Sjöström.

 

Mer skytte

I undersökningen, som innefattar intervjuer med 1.043 personer i åldrarna 18 till 84 år, anser 20 procent medborgarnas möjligheter att träna skytte borde öka.

43 procent är nöjda med utbudet av skyttemöjligheter, medan 14 procent tycker att skyttet borde minska.

Insmugglade vapen

Nästan ingen (1 procent) av de tillfrågade tror att vapnen som används vid brott och så kallade skjutningar är stulna från svenska jägare och sportskyttar.

I stället är de allra flesta, 87 procent, i tron att vapnen är insmugglade från utlandet. 6 procent tror att vapen som används är ombyggda gas- och startvapen som kommit till Sverige från europeiska länder.

Helt kriminella

Förvånansvärt många i undersökningen tror att de gängkriminella som skjuter på våra gator och torg i enstaka fall har licens på vapnen som används.

67 procent tror att de inte har licens, 29 procent tror att det förekommer i enstaka fall och 1 procent tror att många av de kriminella har vapenlicens.

– Svensken tror inte att det är legala vapen eller personer med vapenlicens som begår brotten. Det är tydligt att man ser de som begår brotten som kriminella i alla delar, inklusive deras sätt att få tillgång vapen, säger Torbjörn Sjöström.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev