Publicerad 8 mars 2017 - 08:21

Per-Arne Åhlén (överst) och Fredrik Dahl belönas med det norska pälsjägarpriset för sina insatser mot mårdhunden. Foto: Mikael Grennard, Rooke Tuuliki, Villmarksmessa på Melhus

Svenskar får norskt pälsjägarpris

Svenskarna Per-Arne Åhlén och Fredrik Dahl tilldelas det norska pälsjägarpriset John S Opdahl-priset, för sitt arbete med att stoppa mårdhundens spridning.

Mannen bakom priset, John S Opdahl, en levande legend inom norsk fångsttradition.

Per-Arne Åhlén, Svenska Jägareförbundet, och Fredrik Dahl, Svenska Jägareförbundet och Sveriges Lantbruksuniversitet, får priset för sina insatser med att fånga mårdhundar och hindra arten från att sprida sig och bli ett hot mot faunan i Skandinavien.

Juryns motivering lyder bland annat: Projektledarna Per-Arne Åhlén och Fredrik Dahl är goda representanter for god fångsttradition. Den insats som de, tillsammans med sina medarbetare runt om i Sverige, gör är efter juryns mening enastående och i linje med de kriterier som är uppsatta för Norsk Pelsjegerpris. Priset är upprättat av Anne C Nesje Bjerkenås, efter tillåtelse av John S Opdahl, en levande legend inom fångsttraditionen i Norge.

Priset består av en bronsstaty och utrustning till ett värde av 5.000 norska kronor.

 

Hot mot mångfald

Ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden i Norge och många andra länder, är införsel av främmande arter. Mårdhunden kommer ursprungligen från Asien men blev införd i de västliga delarna av Sovjetunionen och angränsande östeuropeiska länder år 1928, för att utöka antalet jaktbara pälsviltarter. Den förekommer nu bland annat i Polen, de baltiska länderna, Finland och Tyskland, enstaka individer har registrerats ända nere i Italien.

I Norge blev mårdhund för första gången säkert observerad 1983. Arten är särskilt talrik i Finland. I Sverige har det avlivats flera hundra mårdhundar sedan 2008.

 

EU-projekt

2010 beslutade EU tillsammans med Sverige och Norge att bevilja över fem miljoner euro till ett projekt för att stoppa mårdhundens spridning i Skandinavien. Projektet har letts av Svenska Jägareförbundet, med Per-Arne Åhlén och Fredrik Dahl som projektledare.

Man har utarbetat en framgångsrik metod som går ut på att fånga och sterilisera mårdhundar, sätta radiosändare på dem och därefter avliva de artfränder djuren möter.

Arbetet som har lagts ner i Sverige har haft stor betydelse även i Norge, där det på senare år har förekommit relativt få observationer av mårdhund.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram