Svenska visenter förstärker vilda bestånd i Kaukasus
Sjutton svenska visenter kommer under veckan att exporteras från Eriksberg naturreservat i Blekinge till Ryssland. Djuren ska förstärka beståndet i ett naturreservat i norra Kaukasus.
Världsnaturfonden, WWF, driver ett projekt i Ryssland för att förstärka beståndet i norra Kaukasus. Visenterna kommer att transporteras med färja till Litauen innan färden fortsätter till den första destinationen Oksy-reservatet i Moskva, där djuren först kommer att hållas.
De sjutton visenterna kommer från fyra besättningar i Avesta visentpark, Borås djurpark, Eriksbergs naturreservat och Kungsbyns djurpark.
Lyckade utsättningar
– Det här är ett spännande projekt och kanske en av de största visentförflyttningarna någonsin. Vi hoppas att det bidrar till att stärka beståndet av stora gräsätare som i princip försvunnit från Europa, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på svenska WWF.
Visenterna har tillbringat en månad i karantän innan de nu skeppas över till Ryssland.
Visenten, eller europeisk bison, är Europas största landdäggdjur och utrotades på 1920-talet. Sedan dess har flera försök till återetablering skett, och vilda bestånd av bison finns nu i Polen, Vitryssland, Litauen, Ryssland, Ukraina, Slovakien, Rumänien, Tyskland, Danmark och även på Bornholm.
Tankar finns även på att återinföra visenten i frilevande bestånd i Sverige.
Säkrar överlevnaden
Ryssland har ett bestånd på cirka 500 frilevande visenter men fler behövs för att säkra överlevnaden. Ett avtal om samarbete skrevs för några år sedan mellan WWF i Ryssland och Eriksberg utanför Karlshamn, där 60 visenter strövar omkring i den inhägnade skogen. Projektet är ett samarbete mellan WWF, European Bison Conservation Center och Eriksberg.
Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn med dov- och kronvilt, davidshjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans.
Visent
För ungefär 10 000 år sedan levde visenter vilt i Sverige och Europa. De minskade sedan undan för undan kraftigt i antal. Den sista vilda visenten sköts på 1920-talet i bergskedjan Karpaterna. Redan 1923 gjordes försök att återintroducera visenter och forskare hittade 54 individer i olika djurparker. Utifrån tolv av dessa byggde man upp nya populationer, bland annat i den polska Bialowieza-skogen. Två av dem kom från Skansen i Stockholm, som sedan dess fött fram över 100 kalvar som placerats i det vilda eller andra djurparker.
I slutet av 1990-talet började WWF Ryssland att ta fram en strategi för att bevara visenten (europeisk bison), bland annat i Kaukasus. Importen av sjutton visenter ingår i det arbetet. Källa: WWF