Svensk Jakt nr 9: Älgjakt

I dagarna landar Svensk Jakt nr 9/2024 i våra prenumeranters brevlådor. En tidning fulladdad med älgjakt. Du får bland annat följa med på älgjakt utanför Vilhelmina där det skjuts en skoveltjur, läsa om hur det gick till när de största älgtroféerna 2023 fälldes där skyttarna berättar om jakten. Älgläget 2023/2024 visar att vi får gå tillbaka exakt 50 år för att hitta en så låg avskjutningssiffra för älg. Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nr 9.

Älgjaktsreportage

För många jägare är älgjakten helig. Så även i Norra Tresund utanför Vilhelmina där vi får följa med jaktlaget på en händelserik jakt: ”På andra sidan den blöta myren ljuder Noslers hesa stämma, den rutinerade gråhunden har fått stopp på älgtjuren. Hundföraren Johan Ottosson smyger in på ståndskallet. Det är nu allt avgörs.”

Guldälgarna:

Calle Sjöös första älg blev inte vilken älg som helst, utan Skånes första guldtrofé. ”Jag såg att den var riktig stor, men det var inte förrän jag kom fram som jag såg att den var riktigt, riktigt stor. Men det här var ju min första älg, jag hade inte så mycket att referera till,” berättar Calle Sjöös.

Sveaskog anlitade säkerhetsföretag för att sparka jaktlag

Statliga Sveaskog anlitade ett säkerhetsföretag som ombud för att säga upp två älgjaktlag de inte vill ha kvar på sina marker. Jaktlagen har inte fått veta varför de sparkas. De får heller inte kontakta Sveaskogs tjänstemän med frågor. Läs mer på nyhetsplats i tidningen.

Skuggspelsjakt på orre: 

”Pttccchhh” låter det från den frusna myren. Labradoren Vilde vaknar till direkt och spetsar öronen av spelljudet, som följs av några vackra bubblande strofer. Det handlar om jakt med bulvaner på orrtuppar. Följ med till de höglänta myrarna i Orsa Finnmark på spännande jakt.

Test: Värmande packningsbara jackor

I Svensk Jakt nummer 9 testar vi packningsbara och isolerande förstärkningsjackor. Med den kombinationen i ryggsäcken är den marschklädda jägaren redo för det mesta.

Jakt och hjältar i svunna tider

När vi i dag talar om vad jakten ger handlar det oftast om avkoppling, spänning och tillskott till den mat vi äter. Men i gamla tider kunde jakten dessutom ge vissa jägare en hjältestatus. Leif Mattsson, professor emeritus i det skogliga mångbrukets historia, SLU, blickar bakåt i den svenska jaktens historia.

Svensk vapenlagstiftning del 2

1973 tog Sveriges vapenlagstiftning klivet in i den moderna världen. Tiden som följde blev fullsmockad av utredningar, debatter och ökat fokus på jägaren som vapenägare. Var jägarkåren en tickande bomb? Försåg jägarna de kriminella med vapen? Samtidigt knackade EU på dörren och krävde anpassning.

Älgläget – län för län

Trenden med minskad älgavskjutning fortsätter. Endast 49958 älgar fälldes under jaktåret 2023–2024. Det är en minskning med 48 procent sedan nuvarande älgjaktsystem infördes 2012. Läs mer i Svens Jakt nr 9.

Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 10/2023.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev