Svensk Jakt nummer 4/2023.

Vargjakt, älgstam i fritt fall och test – fullmatad tidning ute nu

Svensk Jakts fjärde nummer 2023 är fullmatat med jakt. Bland annat granskas älgförvaltningen, jackor testas och ett jaktlag berättar om hur de på besynnerliga grunder blev av med jaktarrendet.

Vargjakt för att rädda älgen

Efter vargens intåg i Stadra-Nora älgskötselområde i Örebro län har älgavskjutningen minskat från 151 till 10 älgar på elva år. Svensk Jakt följde med jägarna på vargjakt – för att rädda den övriga jakten.

– Vi har små vargrevir här. Men vargarna äter lika mycket och dödar därför lika många älgar och annat vilt, oavsett om reviret är på 10 000 eller 100 000 hektar. På våra marker dödar vargarna i princip alla älgar som går att ta ut utan att älgstammen minskar, säger Pierre Andersson som är ordförande i skötselområdet.

Detta och mycket mer jaktligt kan du läsa om när Svensk Jakt nummer 4 landar i prenumeranternas brevlådor denna vecka.

Granskning: Den svenska älgstammen i fritt fall

När den svenska älgstammen minskar höjs allt fler upprörda jägarröster runt om i landet. Samtidigt kämpar markägarsidan med att nå de skogliga målen. I den här artikelserien får jägare, myndigheter, markägare och forskare göra sina röster hörda. För förvaltningen är komplex – och svaren många. Frågorna kanske än fler. Ingen tycks göra fel – men blir det rätt? Svensk Jakts reporter Kristoffer Pettersson har granskat den svenska älgförvaltningen.

Test jaktanorak

Åtskilliga jägare väljer en anorak som sin jaktjacka. Det kan finnas flera skäl för det, men ett viktigt sådant är att en anorak ofta är ett bra val i kyligt ruskväder. Vi har testat nio anoraker ur passkyttens perspektiv.

Tappade jaktarrendet

Efter 30 år som jaktarrendatorer miste jägarna i Storskärets jaktlag hälften av sin mark. Hastigt, men långt ifrån lustigt, kom i februari förra året ett mejl från skogsbolaget Billerud Korsnäs om att laget var uppsagt från och med jaktårets början. Utan att jägarna fick veta varför. Svensk Jakts Jan Henricson har träffat jägarna som blev av med jaktmarken.

Bäverjakt – vårens jaktliga höjdpunkt för många

Med nära 500 nedlagda bävrar är Per-Erik Pettersson garanterat en av landets mest erfarna bäverjägare. Alla år av jakt har gett honom viktiga erfarenheter. Vi följer med honom på bäverjakt i Hallstahammar.

Harens år

Haren är i jaktlitteraturen ett av våra mest omskrivna jaktvilt. Otaliga är berättelserna om hur haren med sina finter och knep lurat hundar och jägare. I Svensk Jakts aprilnummer berättar Rolf Svensson om harens spår och spårtecken.

Blyhagelförbud sedan 1996 i Danmnark

Svenska jägare har i praktiken ställts inför ett blyhagelförbud. Erfarenheten av alternativhagel är begränsad, men det gäller inte hos grannarna i söder där Danmark haft blyförbud sedan 1996. Svensk Jakts Vapen & skytte-redaktör Ulf Lindroth har talat med två erfarna småviltjägare och hagelexperter som båda ger lugnande besked.
Detta och mycket mer kan du läsa om i Svensk Jakt nummer 4/2023.

Premiumartiklar

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.
Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan kommer du åt vår E-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.
Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet?
Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev