Svenljungagruppen träffade Naturvårdsverket

Den 27 mars träffade Svenljungagruppen miljöminister Lena Ek för att förklara sin syn på vargpolitiken. Nu har Svenljungagruppen även hälsat på hos Naturvårdsverket. Av ett pressmeddelande från gruppen att döma var det ingen upplyftande upplevelse.

 

Efter mötet med Lena Ek blåste Svenljungagruppen av sin tidigare utannonserade eftersöksstrejk, med hänvisning till att ge politikerna med miljöminister Lena Ek i spetsen mer tid för att fortsätta arbeta med vargfrågan.

Politikerna jobbar hårt, åt rätt håll, och ska därför få lite andrum, sade Thomas Ekberg, som ingår i Svenljungagruppen, till Svensk Jakt efter det mötet.

Nu har gruppen även träffat Naturvårdsverket, för att framför allt diskutera begreppet gynnsam bevarandestatus och genetiken hos vargstammen. Att döma av det pressmeddelande som Svenljungagruppen sänt ut på tisdagsmorgonen var detta möte inte lika hoppingivande som det med miljöministern.

Vi hävdade att vi med bred marginal redan i dag uppnått GYBS enligt art och habitatdirektivet. Men NVV påstod som väntat att genetiken måste förbättras. De kunde inte bemöta den kritik vi framförde att de utgår från en felaktig genetisk modell där deras referenspopulation har en inavelsgrad om F=0, skriver Svenljungagruppen i pressmeddelandet.


Så här kan vi inte ha det

Man fortsätter i pressmeddelandet:

Det anmärkningsvärda är att Naturvårdsverket och EU-kommissionen själva hittar på krav som inte finns med i art och habitatdirektivet. Som till exempel att det ska krävas en inavelsgrad om högst F=10 och att vargstammen inte skall förlora mer än 5% genetisk variation på 100 år. Dessa krav finns inte i det avtal som Sverige har undertecknat och skulle därför inte hålla i en domstol. Men det är uppenbart att tjänstemännen styr frågan utifrån personliga intressen. De följer inte art- och habitatdirektivets text utan skapar egna tolkningar och kravspecifikationer. Därför är det nödvändigt att vi får frågan prövad i domstol.

Vi klargjorde att det kommer att bli kraftfulla protester om man kommer att hävda att GYBS skulle ligga på så högt antal som 380 som de flaggat för. Men man svarade att man inte kunde ta hänsyn till påtryckningar från landsbygdsbefolkningen.

Då vi påpekade att det står i art och habitatdirektivet att man även ska uppnå lokal acceptans så såg de frågande på oss. Lokal acceptans verkar inte finnas som term i huset, inte heller insikten om de skador som drabbar landsbygdsbefolkningen. Vår uppfattning är att Naturvårdsverket inte kommer att ta någon hänsyn till landsbygdsbefolkningen och dess näringar när man presenterar en ny förvaltningsplan i juni.

Det är helt uppenbart att Naturvårdsverket körs utan politiskt styrning. Så här kan vi inte ha det. Gynnsam bevarande status är ett tillstånd som inte ska beslutas av empatifattiga tjänstemän utan av ansvarsfulla politiker. Vi får hoppas att ansvariga politiker inte gömmer sig eller låter sig styras av Naturvårdsverkets tjänstemän utan tar tillbaka initiativet och bestämmanderätten i frågan, avslutar Svenljungagruppen sitt pressmeddelande.

Svenljungagruppen består av Thomas Ekberg, Urban Nilsson, Bengt Håkansson, Leif Andreasson, Mikael Fransson och Kjell Lennartsson.

 

Läs mer:

Ingen eftersöksstrejk: Det går åt rätt håll

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev