Sveaskog kommer att överklaga länsstyrelsen i Norrbottens beslut att avslå kravet på skyddsjakt. Älgarna ses som ett hot mot skogsbolagets skogsinnehav. Foto: Kenneth Johansson

Sveaskog: ”Vi kommer överklaga”

Premium

Enligt Sveaskog är skadesituationen i området allvarlig. Det statliga skogsbolaget kommer överklaga länsstyrelsens avslag.

Mikael Lundberg, Sveaskog.

Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog, säger att skadesituationen i området är mycket allvarlig och skyddsjakt är en sista åtgärd för att kunna komma till rätta med de omfattande betesskadorna.

Vid en helikopterinventering den 22 januari observerades 94 älgar i det aktuella området.

 

Försvårar föryngringen

– Länsstyrelsens avslag kommer att försvåra våra möjligheter att leva upp till skogsvårdslagen. Sveaskog kan inte nå uppsatta mål för skogsskötseln och ytterst är det samhället som går miste om förnyelsebar råvara, säger Mikael Lundberg i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Som situationen nu är planterar vi nya plantor enligt lagkrav, som sedan älgarna äter upp vintertid och vi får vite från Skogsstyrelsen för att vi inte lyckas uppfylla lagkravet återbeskogning. Det här är ett problem för många skogsägare, säger Mikael Lundberg som även uppger att Sveaskog kommer överklaga länsstyrelsens beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev