En svårt medtagen, eller redan död, lodjursunge hittades under fredagen i Ekshärad i norra Värmland. Djuret sköts med stöd av jaktförordningens paragraf 40c. Foto: Privat

Svårt medtagen lodjursunge avlivades

En lodjursunge avlivades i Ekshärad under fredagen. Djuret sköts med stöd av jaktförordningens paragraf 40c. Lodjuret kan förmodligen vara en av två ungar som förra veckan befann sig nära ett bostadshus i Ekshärad.

Lodjuret hittades under ett träd nära Klarälven, inte långt från den plats där de båda ungarna befann sig under torsdagsmorgonen. Djuret låg då helt stilla, utan att reagera på att en människa befann sig i dess närhet. 

Kontaktade myndighet

Kontakt togs direkt med ansvariga på Länsstyrelsen i Värmland, men beskedet till den jägare som därefter sköt djuret var att det var upp till honom att avgöra.

Jag är inte ens säker på att det levde, men sköt det ändå för att förkorta dess lidande, säger jägaren som avlossade skottet med stöd av paragraf 40c. 

 Jaktförordningens paragraf 40c

Jaktförordningens paragraf 40c säger att ”Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.”

En av två

Lodjuret hämtades av polis och ska transporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Den andra av de två ungarna har inte synts till sedan i torsdags.

Den avlivade lodjursungen hämtades av polis och ska transporteras till SVA för obduktion. Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev