Publicerad 24 juli 2017 - 16:38

De nya fallen av svinpest oroar, skriver SVA i ett pressmeddelande. Foto: Martin Källberg

SVA: Utvecklingen är oroande

Idag går statens veterinärmedicinska anstalt, SVA ut med en ny varning för afrikansk svinpest som kommer allt närmare Sveriges närområde, smittan finns i Baltikum, Polen och Tjeckien.

 

– Mellan de nu rapporterade fallen i Tjeckien och de områden i Polen och Ukraina som man vet var smittade sedan tidigare har det inte rapporterats om några smittade vildsvin. Nu har över 60 vildsvin i Tjeckien konstaterats smittade med afrikansk svinpest. Detta innebär en plötslig förflyttning av smittan mer än 400 km västerut. Det tyder på att människor varit inblandade i smittspridningen, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i ett pressmeddelande.

 

Högre risk för Sverige

– Den fortsatta spridningen av den smittsamma virussjukdomen, som funnits i östra EU sedan 2014, har trots omfattande åtgärder inte gått att stoppa. Utvecklingen är mycket oroande såväl i ett EU- som i ett svenskt perspektiv. Ju längre tid som går och ju större det drabbade området blir, desto högre blir också risken för en introduktion till Sverige, säger Karl Ståhl.

 

Drabbar tamgrisar och vildsvin

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Andra djur, eller människor, kan inte smittas av sjukdomen. Utbrotten i den östra delen av Europa är ett resultat av att afrikansk svinpest spreds med smittade produkter till Georgien 2007 vilket ledde till efterföljande smittspridning och etablering i Kaukasusregionen, Ryssland, Vitryssland och Ukraina.

 

Minimera kontakten med vildsvin

– God efterlevnad av detta förbud, i kombination med goda smittskyddsrutiner som omfattar minimerad direkt eller indirekt kontakt med vildsvin i våra grisbesättningar, ger förutsättningar att hålla Sverige fritt från afrikansk svinpest, säger Karl Ståhl.

För några dagar sedan varnade även Jordbruksverket och Livsmedelsverket för afrikansk svinpest i ett pressmeddelande.

Afrikans svinpest

Smittspridning kan ske via direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar, redskap med mera. Kött, produkter och kroppsvätskor från smittade vildsvin och grisar innehåller smittämnet, vilket överlever under lång tid i icke värmebehandlade produkter. Införsel av sådana produkter till Sverige bedöms vara den största smittrisken för svenska grisar och vildsvin. Införsel av sådana produkter från smittade områden är därför inte tillåten.

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram