SVA rapporterar gott hälsoläge hos vilda djur

De svenska vilda djuren mår bra. Landet är i stort sett fritt från allvarliga smittsamma sjukdomar. Det uppger Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, när man nu sammanställt resultatet av de undersökningar som gjordes under 2022.

I Sjukdomsövervakning av vilda djur sammanställer SVA varje år vad man har hittat och vilka slutsatser som dragits inom ramen för den övervakning av vilda djur som myndigheten har ansvaret för.

Under 2022 registrerades 3.528 delar, prover eller hela kroppar från frilevande vilda djur. För att SVA ska få in fallvilt och prover har jägarna en stor roll. I ett pressmeddelande som skickades ut i samband med att rapporten presenterades säger Erik Ågren, veterinär och patolog vid SVA:

– Jag vill tacka alla jägare, ornitologer, hundägare och andra djurengagerade som med sina observationer gör det möjligt för oss att upprätthålla den här övervakningen hos vilda djur.

Få trikiner

Fågelinfluensa hör till de sjukdomar som ökar kraftigt. Under året påträffades sjukdomen hos 24 arter, och bara under juni och augusti kom rapporter om 3.680 döda fåglar, jämfört med 298 under samma period 2021. Bland dem 324 gäss och svanar.

Sammanställningen som SVA gör över utförda trikinprover, visar att det är mycket ovanligt, med 6 fall i nästan 114.000 testade vildsvin. Prover tagna på björn visade trikiner i 2 av 476 fall.

– Även hos andra djur finns trikiner, rovdjur som äter mycket gnagare drabbas då och då. Så länge man inte äter lodjur och varg är det ett mindre problem att trikiner påvisades hos 5 av 110 lodjur och 2 av 32 vargar. En siffra som sticker ut är att ingen av 162 rödrävar påträffades med trikiner i år, säger Erik Ågren.

Älg och räv

Andra sjukdomar som är av särskilt intresse för jägare är CWD eller avmagringssjuka hos hjortdjur. Under året har inga fler fall hittats.

Ytterligare fall av fruktad dvärgbandmask

Att undersöka förekomsten av parasiten rävens dvärgbandmask ingår i en nationell övervakning som påbörjades under 2021. Ett fall från Borlänge kommun visade sig vara positivt, och fortsatta undersökningar visar att parasiten förekommer i Uddevalla och Gnesta kommuner.

Smittade vildsvin

SVA fortsätter övervakningen av vildsvin avseende salmonella, där bakterien salmonella choleraesuis 2020 påträffades för första gången på 40 år. Flest fall har hittats i Skåne och Södermanland, men det hittas enstaka smittade djur även i andra län.

Enligt rapporten går det att äta till synes friska vildsvin även om de är smittade. Noggrann hygien vid urtagning och slakt, rekommenderas av Livsmedelsverket.

 

Intresserade kan ta del av hela SVA:s rapport om sjukdomsläget 2022.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev