Fredrik Lundgren, Susan Lundgren och Gordon Hallberg hoppas att det blir mycket pengar insamlade till Hjärnfonden och arbetet med sjukdomen ALS. Foto: Martin Källberg

Susan blev sjuk i ALS – nu samlar hennes skytteklubb in pengar till forskningen

Den 14 maj kallar Östra Sörmlands jaktskytteklubb i Gnesta till tävling i lerduveskytte – med ett extra gott syfte. Alla intäkter under dagen går oavkortat till Hjärnfonden och dess arbete med sjukdomen ALS.

Bakgrunden är att en av klubbens medlemmar, Susan Lundgren, under hösten 2021 diagnosticerades med sjukdomen. Ett hårt slag för en aktiv person, som i jakten och jaktskyttet verkligen hittat hem.

Susan upptäckte jakten och jaktskyttet i 40-årsåldern, efter att tidigare i huvudsak ha ägnat fritiden åt hästar. Bakgrunden är måhända lite annorlunda.

Susan Lundgren.

– Min exman Fredriks bror drev gården Molstaberg. När gården för ett antal år sedan drabbades av ett flertal vargangrepp på får blev jag mycket engagerad i vargfrågan. Jag hade inte några kopplingar till jakten innan dess, men i den debatt som följde blev jag nyfiken på jakten och jaktkulturen. 2018 tog jag jägarexamen och började med jaktskytte, och jag blev helt såld direkt, berättar Susan Lundgren.

 

Skjutledare

Som aktiv i föreningen var Susan med och tävlade i skyttetävlingar över hela Mälardalen, och arbetade även som skjutledare och funktionär inom klubben. 2019 skaffade hon sin första jakthund.

– Hösten 2020 märkte jag, under en jakt, att västerhanden var väldigt stel. Jag tappade snabbt kraft i den. I februari 2021 sökte jag läkare och i augusti samma år gjordes en större neurologisk utredning. I oktober fick jag diagnosen ALS.

 

Snabbt förlopp

Sjukdomen har hos Susan Lundgren haft ett snabbt förlopp. Sedan ett drygt år tillbaka kan hon inte längre ägna sig åt skyttet. Hon jobbar fortfarande, på halvtid, som vd-assistent vid ett större företag, och får hjälp av hemtjänst för att klara en del av de dagliga bestyren i hemmet.

Jakthunden har under den gångna säsongen fått jaga tillsammans med andra jägare och har nu tagits över av en av döttrarna.

 

Inget botemedel

– Jag kan fortfarande gå, men halva ansiktet är bortdomnat och talet påverkas en del. Det finns tyvärr inget botemedel för den här sjukdomen, så jag kommer gradvis att bli sämre, men jag vill använda den tid jag har till att göra meningsfulla saker. Sådant som skänker glädje till mig och min omgivning. Att uppmärksamma sjukdomen och hjälpa till att samla in pengar till forskning på området är en sådan sak, säger Susan Lundgren.

 

Insamling

Ur den sorg som sjukdomsbeskedet orsakat har också många framåtsyftande idéer fötts.

Vid Susans sida finns exmaken Fredrik Lundgren, som också gjort en ordentlig ”resa” vad gäller sjukdom.

Fredrik drabbades för några år sedan av utmattningsdepression efter flera års hårt arbete i det egna företaget. Efter att ha rest sig från detta startade han Mental pedal, ett projekt syftande till att uppmärksamma mental ohälsa.

Som en del av projektet cyklade Fredrik i maj 2021 från Smygehuk i söder till Riksgränsen i norr, för att samla in pengar till Hjärnfonden.

 

Ny cykeltur

– Vi har nu startat en ny insamling under namnet Mental pedal, där alla insamlade medel ska gå till Hjärnfonden och arbetet med ALS, berättar Fredrik Lundgren.

Insamlingen pågår under hela 2022 och en rad olika evenemang planeras: padelturnering, golftävling – och så tävlingen i lerduveskytte, som äger rum på Östra Sörmlands jaktskytteklubb den 14 maj.

Veckan därefter ger sig Fredrik Lundgren i väg på en ny cykeltur. Den här gången från Sveriges lägsta punkt, Kristianstad, till dess högsta – Kebnekaise.

– Målgången på Kebnekaises topp är planerad till den 21 juni, som är internationella ALS-dagen.

 

Tvekade inte

Styrelsen för Östra Sörmlands jaktskytteklubb, med bland andra ordförande Peter Bräck och Gordon Hallberg i spetsen, tvekade inte en sekund när idén om en tävling med insamling till detta ändamål fördes fram.

– Om vi kan göra något för en god sak, och för en god kamrat och medlem i föreningen, så är det självklart för oss. Jag hoppas att många kommer och deltar i tävlingen den 14 maj och att vi kan samla in mycket pengar till detta ändamål, säger Gordon Hallberg, Östra Sörmlands jaktskytteklubb.

 

Som en stor familj

Alla detaljer kring tävlingen är ännu inte spikade, men besökarna kan räkna med fina priser att tävla om, samt lotterier och eventuellt även en auktion. Allt med den gemensamma nämnaren att överskottet går till Hjärnfondens insamling för ALS.

– Jägarkåren är generellt väldigt inkluderande och öppen och den här föreningen är helt fantastisk. Det är en klyscha, men vi är som en enda stor familj. Jag blev oerhört väl emottagen när jag började med skyttet, alla har varit välkomnande, peppande. Alla är positiva och vill hjälpa nya människor som söker sig till klubben. Det vill jag att fler ska få uppleva, säger Susan Lundgren.

 

Fotnot:

ALS står för Amyotrofisk lateralskleros, vilket är namnet för en grupp neurodegenerativa sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör, vilket leder till muskelförtvining och förlamning.

Varje år insjuknar cirka 220 personer i Sverige i ALS, de flesta mellan 50 och 70 år.

Det finns ingen botande behandling av ALS. Den behandling som ges har målsättningen att bromsa sjukdomsförloppet och lindra de negativa effekterna av sjukdomen.

För forskningen återstår ännu många frågor att besvara kring vad som orsakar ALS och hur sjukdomen ska behandlas.

Källa: Hjärnfonden

Mental pedal-duvan i kampen mot ALS

Sporting 100 duvor (med egen ammunition)

Plats: Östra Sörmlands jaktskytteklubb, Gnesta

Datum: 14 maj, samling 9.00, start 10.00.

Alla pengar går oavkortat till forskning kring ALS genom Hjärnfonden.

Servering finns med lättare lunch.

Mer information:

https://www.gnestajsk.se/mental-pedal-als-tavling/

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev