Monika Stridsman i samband med Svenska Jägareförbundets årsstämma.

Monika Stridsman i samband med Svenska Jägareförbundets årsstämma. Foto: Lars Nilsson

Stridsman: ”Svårt att ställa mig bakom budskapet”

Under onsdagen offentliggjordes att Monika Stridsman lämnar sin plats som styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet. Orsaken står att finna i Jägareförbundets nyligen lanserade kampanj, Rädda älgen, där förbundet pekar på att skogsbruket inte gör tillräckligt mycket i fråga om att plantera tall på tallmark.

– Min bild är att det inom skogsbruket pågår väldigt mycket på det här området. Projektet Mera tall, som jag var med om att dra igång, har drivits under en tioårsperiod och min bild är att skogsbruket tar den här frågan på stort allvar, och att det verkligen händer saker på området. Då blir det mycket svårt för mig att, som Jägareförbundet nu gör, ge bilden av att ”det händer ingenting”, säger Monika Stridsman till Svensk Jakt.

 

Fråga om trovärdighet

I slutänden kokar det för Monika Stridsmans del ner till en fråga om trovärdighet och förtroende:

– Det blir väldigt svårt för mig att ställa mig bakom det budskap som förbundet nu för ut i projektet Rädda älgen. Det skulle göra det svårt för mig att jobba vidare med skogsfrågor.

Monika Stridsman har en tydligt skoglig bakgrund. Hon är i grunden jägmästare och var mellan 2009 och 2015 generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Jägareförbundet kampanjar för älgen

Utöver sitt – nu avslutade – uppdrag i förbundsstyrelsen för Svenska Jägareförbundet är Stridsman ordförande i föreningen Skogen. Hon har också uppdrag i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens viltförvaltningskommitté.

– Jag meddelade övriga styrelsen mitt beslut vid vårt senaste möte. Det finns ingen schism här, utan det handlar om vad jag kan stå för. När jag inte kan stå för det budskap som Jägareförbundet framför, då kan jag inte heller sitta i dess förbundsstyrelse.

– Jag kommer dock fortsätta att vara medlem. Jägareförbundet gör mycket bra och den enda vägen framåt i dessa frågor är i slutänden samverkan och förståelse för varandra. Det kommer jag fortsätta att arbeta för, jag tror verkligen på handslaget mellan Jägareförbundet och skogsbruket, säger Monika Stridsman.

 

• Har du utsatts för påtryckningar från skogsbruket?

– Nej, nej, nej. Det här handlar enbart om min egen magkänsla. Den säger ”det här blir inte bra”, och då agerar jag därefter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev