Jakten inbringade i runda tal 100.000 kronor till den viktiga forskningen. Foto: Privat

Stövarjägarna jagar för Barncancerfonden: ”Drar in mycket pengar”

Efter att under några år har fått anpassa stövarjakten för Barncancerfonden till förutsättningarna som rådde under pandemin, kunde Jägare mot barncancer i år genomföra sitt arrangemang precis enligt ritningarna.

Första vintern som stövarjakten arrangeras i skogarna öster om Växjö var 2015.
Initiativet togs av jägarna Bengt Lindell och Johan Frisk som i samarbete med Smålands stövarklubb menade att en insamlingsjakt till Barncancerfonden var ett bra sätt för jägarna att stödja den livsviktiga forskningen, samtidigt som man sprider kunskap och ökar intresset för jakten med stövare.

Jägareförbundet tog över

Från och med i år har initiativtagarna valt att trappa ner sitt engagemang, och när det beskedet nådde jägareförbundare i Kronobergs län bestämde de sig för att agera.
– Jag tyckte att det skulle vara så tråkigt om det här mycket fina arrangemanget inte fortsatte, så jag väckte frågan både i kretsen och i länsföreningen, berättar Tomas Jakopsohn som är ordförande i Växjö norra jaktvårdskrets.
Organisationen nappade på förslaget och tillsammans med Morgan Johansson, ordförande i Växjö södra jaktvårdskrets, har Tomas Jakopsohn nu huvudansvaret för Jägare mot barncancer, som alltså snart firar tioårsjubileum.
– Men det hade inte gått utan alla engagerade som lägger ner ett jättejobb. Vi samarbetar fortsatt med Smålands stövarklubb och Bengt Lindell hjälper till att få hit hundar genom sitt stora kontaktnät, säger Tomas Jakophson.

 

Försäljningen av lotter bidrar i hög grad till att jägarna kan dra in så mycket pengar till Barncancerfonden. Och vem kan motstå att handla av det här gänget. Lottförsäljarna är Tage Johansson, Alde Johansson och Knut Lundell. Foto: Privat

En peng för en bom

Deltagarna – i år strax över 200 – får betala en avgift på 100 kronor. Den som skjuter haren får avlägga en skottpeng på 200 kronor och den som skjuter ett bomskott får lägga en hundralapp.
– Utöver det har vi lotterier som drar in mycket pengar. Företagen som sponsrar är mycket generösa, så jag kan säga att prisbordet är fantastiskt fint. En hel del jaktprylar förstås, men också annat. För något år sedan var högsta vinsten i ett av lotterierna fyra nya däck, säger Tomas Jakopsohn.

En annan inkomstkälla är att Jägareförbundet Kronoberg passade på att sälja bland annat kepsar och kokböcker under den gemensamma samlingen på Risingegården.

– Intäkterna från det går helt och hållet till Barncancerfonden, säger Tomas Jakopsohn.

Långväga deltagare

Intresset för jaktdagen är stort och lockar inte bara kronobergare, utan jägare från hela södra Sverige. Många återkommer år efter år.
Deltagarna delas upp på tio områden där jaktlag har upplåtit sina marker för evenemanget. I varje område ser man till att det finns en och ibland två duktiga stövare.
– Vi vill samla in pengar till ett viktigt ändamål, men också sprida intresse för den fina jaktformen med stövare.

Öppet konto

I år har Jägareförbundet Kronoberg tillsammans med samarbetspartners samlat in cirka 100.000 kronor.
Sannolikt ökar beloppet då flera jaktlag har meddelat att de ska genomföra egna Barncancerfondjakter och skicka insamlade pengar till Jägare mot barncancer.
– Vi har swishkontot öppet till 28 februari, säger Tomas Jakopsohn som också berättar att arbetet med att förbereda nästa års jakt redan är igång.

 

Paula Sandberg sköt sitt första vilt när Jägareförbundet Kronoberg arrangerade stövarjakt till förmån för Barncancerfonden. Hundförare och hund som såg till att hon fick göra det, är Bengt Lindell och hamiltonstövaren Björnekes Kaxi. Foto: Privat

Ny jägare

En av deltagarna i årets jakt var nyblivna jägaren Paula Sandberg som närmast bubblar över av entusiasm när hon berättar om hur hon under dagen kunde skjuta sitt första vilt, en fälthare.
– Jag hörde ett skott och när jag vände mig om kom haren rakt mot mig i full fart. Jag hinner tänka att haren måste ju se att jag rör mig och fly åt ett annat håll, men den fortsatte. Jag går liksom in i en bubbla, allt går i ultrarapid. 20–25 meter framför mig ser haren mig och viker av och jag följer den med bössan och skjuter.

 

Carl Johansson delar ut vandringspris till Paula Sandberg som lyckades skjuta sin hare en timme och en minut efter upptag. Det gällde att pricka så nära timslaget som möjligt. Foto: Privat

Mycket hjälp

Paula berättar att hon är tacksam för all hjälp hon fått av sin mentor. Skytteträningen två-tre kvällar i veckan under sommaren bidrog också till det lyckade skottet.
– Efter att jag skjutit haren samlades vi runt elden och jag fick mycket hjälp med hur jag skulle passa den. Jaktlaget var så bra sammansatt med bra stämning och jag var helt trygg hela dagen. Det är viktigt när man är ny jägare, säger Paula Sandberg.

 

Rolf Svenssons akvarell av stövare och skogshare är ett vandringspris som går till jägaren som skjuter en hare närmast en hel timme efter upptaget. Foto: Privat

Jägaren som väntar till närmsta halvtimme i tiden efter en timmes drevtid får sitt namn på en plakett till den snidade haren. Foto: Privat

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev