Stövaren ådrog sig skador på rygg och nacke vid attacken. Foto: Länsstyrelsen

Stövare skadad av rovdjur

Premium

En stövare har skadats av ett stort rovdjur. Länsstyrelsens bedömning är att det sannolikt är varg som skadat hunden.

Det var i samband med harjakt i Norrbo inom Alfta norra viltvårdsområde i Hälsingland som hunden skadades på måndagen. Hundägaren märkte inte på en gång att hunden skadats men när den senare blev dålig togs den till veterinär och då uppdagades skadornas omfattning.

– Jag bedömer det som 60 procents säkerhet att det är varg. Annars är det fråga om lodjur, säger Sone Persson, naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborgs län.

 

Tyder på varg

Stövaren är biten över nacken och ryggen och det är just därför han ser det som mest sannolikt att hunden attackerats av varg.

– Att betten sitter ovanpå hunden och på framänden tyder på att det handlar om varg. Lodjurens bett brukar sitta mer i magtrakten eller i bakdelen av hunden, säger Sone Persson.

Får vargdödade i Hälsingland

Den 11 september vargdödades två får i Gäddvik. Platsen där stövaren angreps ligger knappt två kilometer från där fåren dödades. Dessutom inträffade ännu en vargattack på får i Röste den 20 september, där tre får dödades. Mellan Röste och Norrbo, där stövaren angreps, är det en knapp mil.

Får vargdödade i Västmanland och Hälsingland

 

Så sent som igår, tisdag, avslog länsstyrelsen i Gävleborgs län en skyddsjaktansökan på varg i Bollnäs kommun. Motiveringen till avslaget löd att det ”inte går att säga att det i det aktuella fallet råder en förhöjd risk för allvarlig skada.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev