Totalt dog tio får till följd av vargattacken i Västmanland. Arkivbild: Privat

Får vargdödade i Västmanland och Hälsingland

Under helgen har får dödats av varg vid två olika attacker.

På lördagsmorgonen upptäcktes ett större vargangrepp på får utanför Fagersta i Västmanland. Attacken inträffade i Bråtfors och upptäcktes när fårägaren skulle lasta några djur och åka till Fårets dag i Hallstahammar. Först hittades två djur, ett skadat och ett dött. Sedan insåg man att det fattades får, uppger Fagersta-Posten.

Besiktning av skadorna utfördes vid lunchtid på lördagen av personal från länsstyrelserna i Västmanland och Uppsala. Hagen söktes av med besiktningshund och man konstaterade att tio får dött till följd av angreppet, åtta av dessa hittades döda och två fick avlivas. Besiktningen av fåren visade på bitmönster och tillvägagångssätt som samstämmer med ett angrepp av varg.

 

Tredje vargattacken

Sent på fredagskvällen upptäcktes även en vargattack på får i Röste utanför Bollnäs i Hälsingland. HelaHälsingland.se uppger att tre får dödades vid attacken.

Det här är tredje gången på kort tid som varg dödar får i Hälsingland. Länsstyrelsen i Gävleborgs län vet inte heller den här gången vad det är för varg som attackerat fåren, men myndigheten uppger för tidningen att det kan vara fråga om samma varg som för en tid sedan dödade får utanför Alfta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev