Publicerad 23 april 2021 - 11:38

En fin råbock pryder omslaget på Svensk Jakt 5/2021.

Största bocktroféerna genom tiderna

Gillar du stora bockar kan vi utlova långläsning i Svensk Jakt nr 5, som i dagarna landar i våra prenumeranters brevlådor.

Vår reporter Malou Kjellsson har djupdykt i Jägareförbundets trofélistor och letat fram statistik på de största bocktroféerna genom tiderna i varje län. Dessutom presenterar hon statistik på var du som jägare har störst chans att förverkliga drömmen om att skjuta en riktigt stor bocktrofé.

 

Totalt har det av Svenska Jägareförbundets trofémätare mätt in 4.934 guldbockar genom åren. Blir nästa guldbock din under vårjakten som drar igång 1 maj?

 

En av vårens höjdpunkter är bäverjakten där man som jägare verkligen kan insupa våren. Bäckar och åar är fyllda av vatten, åkrarna lyser av kort gulnat fjolårsgräs där grönskan börjar spira underifrån och fågelkvittret förgyller upplevelsen.

 

Balansakt över bäverbäcken

 

Svensk Jakt tar rygg på Jessica Bergström på bäverjakt i Flarken utanför Robertsfors i Västerbotten där jakten slutar i en vådlig bäverbärgning med en balansakt över bäcken för att bärga den skjutna bävern.

 

Svensk Jakt handlar nästan uteslutande om just jakt i Sverige. Men ibland görs undantag och i det här numret av tidningen kan du följa med på ett spännande jaktäventyr i Sibirien. Där tar vår reporter Daniel Olausson rygg på lokala jägare som jagar vildren och snöfår i det karga landskapet.

 

Jaktkamraterna får verkligen kämpa för framgången och när renen väl hittas och fälls attackeras jägarna av björn.

Ryssland är ett mäktigt jaktland och vi kan i reportaget bjuda på avskjutningsstatik från det enorma landet. Vad sägs om 199.000 skjutna ekorrar, 267.000 fällda fältharar samt över 2 miljoner skjutna änder på ett år?

 

En viktig del i jakten är tillvaratagandet av köttet. För att få ut det bästa av viltköttet krävs en god hantering och där kan en bra vakuumförpackare vara en fin hjälp. I Svensk Jakt nummer 5 testas fyra vakuumförpackare i olika prisklasser.

 

Svensk Jakt testar fyra vakuumförpackare

 

I artikelserien Dovviltets år har viltkännaren och illustratören Rolf Svensson kommit fram till Dovhindens karaktärer, där du får nyttiga tips hur man kan se skillnad på hondjur i olika åldrar.

 

 

Vår Vapen & skytteredaktör Ulf Lindroth analyserar i det här numret Naturvårdsverkets förslag att sänka viktkraven för kulor i klass 1. Förslaget skulle möjliggöra att nationalkalibern 6,5×55 även vid ett eventuellt blyförbud klarar kraven för klass 1.

 

Han tittar även närmare på studsaren Sabatti Nordhunt M/20 Adventure i Vapenutrustning.

 

Hur du kan piffa till vilträtter genom att blanda in udda ingredienser som citrusfrukter tipsar vår tipsar vår Viltsmaksreporter Lena Runer om. Bland recepten återfinns rådjursgryta och råbiff med rödbetor, getost och nötter.

 

Om detta och mycket mer kan du läsa i Svensk Jakt nummer 5/2021.

 

Premiumartiklar och e-tidning

Som ordinarie medlem i Jägareförbundet eller prenumerant får du även tillgång till alla premiumartiklar på Svenskjakt.se. Du kan också läsa E-tidning i mobil, läsplatta eller dator.

Genom att klicka på tidningsomslaget högst upp på hemsidan eller längst ner i appens meny kommer du åt vår e-tidning. I den digitala tidningen hittar du samtliga lokala sidor från våra åtta olika utgåvor. Det finns dessutom ett sökbart tidningsarkiv från nr 2-3/2013.

 

Skaffa inloggning

Är du medlem, men har ännu inte skaffat ett konto på vår webbplats? Klicka här och följ instruktionerna. Det tar bara ett par minuter – sedan är du igång.

 

Bli medlem

Vill du bli ordinarie medlem i Jägareförbundet? Klicka då här, alternativt kontakta Jägareförbundets medlemsservice, medlem@jagareforbundet.se eller 020-22 00 10.

 

Skribent

Lars Nilsson

lars.nilsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram