Skarven hotar bland annat öring- och laxbeståndet i Strömsån i Strömstad. Nu utökar länsstyrelsen skyddsjakten på skarv.Foto: Kenneth Johansson

Storskarven ett hot mot öring och lax

Skyddsjakt på storskarv i Strömsåns mynning bekräftar skarvens påverkan på åns lax- och öringbestånd. Skarvarna hade inget annat än öring i magarna när de sköts.

Länsstyrelsen i västra Götaland gav i maj 2017 tillstånd till skyddsjakt på storskarv i Strömsåns mynning i Strömstads kommun. Syftet med jakten var att minska predationstrycket på öring- och laxsmolten i ån, och samtidigt få en tydlig bild av vad skarvarna i Strömstad lever av.

 

Varje skarv undersökt

Villkoret för jakten var att maginnehållet i varje skjuten skarv skulle undersökas.

Sju skarvar sköts under skyddsjakten. Två av dem hade inget i magen, med det berodde på att sköts tidigt på morgonen. Den andra fem hade enbart öring i storleken 20-30 centimeter in magen.

Resultatet antyder att skarven kan vara ett reellt hot mot öringen i Strömsån och bekräftar att skyddsjakten är befogad.

 

Utökad jakt

Därför utökar länsstyrelsen i Västra Götaland skyddsjakten till 40 storskarvar 2018 och 60 under 2019.

I december beviljade länsstyrelsen även en gemensam ansökan från Sveriges Fiskares Producentorganisation, Svenska Jägareförbundet och Sportfiskarna om skyddsjakt på skarv utmed kusten.

 

Jakt längs kusten

Jakten får bedrivas kring fiskeredskap samt inom fredningsområdena för fisk och omfattas av totalt 2.000 skarvar under tre år. Även för detta beslut gäller villkoret att alla skarvars magar ska analyseras.

Ett samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, finns kring analyserna av maginnehållet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev