Stora variationer i tillgången på smågnagare
Antalet smågnagare varierar stort i olika delar av landet. Det visar Sveriges lantbruksuniversitets, SLU:s, årliga inventering där bland annat fjällämlar inventeras i tre svenska fjällområden.
Inventeringen av smågnagare sker på uppdrag av Naturvårdsverket. I Vålådalen/Ljungdalen och Ammarnäs påträffades inga lämlar alls under årets inventering. Även sorkarna är på nedgång i området, och det påverkar direkt de rovdjur och rovfåglar som är beroende av gnagarna som huvudsaklig föda.
I brist på gnagare blir trycket på skogsfågel och ripa högre.
Stora variationer
Men populationerna av gnagare har inte kraschat i hela den svenska fjällkedjan.
Resultaten i Stora Sjöfallet visar det högsta antalet lämlar sedan 2011.
– År 2011 var den senaste gången som vi hade ett riktigt lämmelår. Även om det är betydligt färre lämlar i Stora Sjöfallet nu än år 2011 är det antagligen här man har störst chans att se en fjällämmel. Vi påträffade också förvånansvärt många gråsidingar i Stora Sjöfallet, säger Frauke Ecke, forskare vid SLU och ansvarig för den nationella miljöövervakningen av smågnagare, i en kommentar på SLU:s hemsida.
Ökar i södra Sverige
Även i Grimsö i Bergslagen och Vindelnområdet är sorkarna få. Det innebär ett besvärligt läge för de arter som är beroende av smågnagare, men det betyder samtidigt att risken för människor att insjukna i sorkfeber minskar.
Sork- och skogsmuspopulationerna i Skåne befinner sig däremot i en tillväxtfas. Där visade fältinventeringen på förhållandevis många mindre och större skogsmöss och skogssorkar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.