Skogsstyrelsen: Stora betesskador i norr

Skogsstyrelsen presenterade nyligen resultatet från skadeinventeringen på skogarna i norra Sverige.
På sina håll är skadorna stora, men det finns också områden som visar på en minskning av betesskadorna. Variationerna är stora mellan olika älgförvaltningsområden.

Skogsstyrelsens inventering visar att skogsskador orsakade av älg och andra hjortdjur ökar nu åter efter ett par år med lägre skador.
I år har cirka 2.100 ungskogar i norra Sverige inventerats enligt Skogsstyrelsens älgbetes-inventering, Äbin.

Stor variation
Hela Norrbottens och Västerbottens län utom fjällen har inventerats samt delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Resultatet visar att variationen är mycket stor mellan olika älgförvaltningsområden.
– Samtidigt ser vi att viltförvaltningen på vissa håll börjat ta betesskadorna på större allvar och genom avskjutning försöker närma sig en bättre balans mellan skogen och viltet, säger Bo Leijon, Skogsstyrelsens skog- och viltsamordnare i norra Sverige.

Drabbade områden
I Norrbottens län har redan tidigare hårt skadade områden åter drabbats. Särskilt Kiruna, Boden och Överkalix sticker ut med mycket svåra skador medan till exempel Piteåområdet är ganska förskonat.
I Västerbotten är tendensen att kustlandets ungskogar klarar sig bäst medan ett inlandsområde som Lycksele-Storuman uppvisar 15 procent skadade ungtallar.
I Örnsköldsviksområdet har skadorna ökat till nära 15 procent.
I Jämtlands län inventerades tre älgförvaltningsområden. I Härjedalen och Strömsund-Sollefteå var betesskadorna måttliga. Östersund-Sundsvall är däremot ett problemområde med färska skador på mer än var tionde tall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev