Matti Blind Berg kritiserar Svenska Jägareförbundets agerande. Foto: Martin Källberg, Lars-Henrik Andersson

SSR: Onödigt agerande angående CWD-misstanke

Svenska Jägareförbundet kritiseras av Svenska Samernas Riksförbund, SSR, i samband med att en tamren misstänktes bära på Chronic Wasting Disease, CWD.

Marcus Nyberg Publicerad 20 september 2022 - 10:18

I slutet av förra veckan, fredag 16 september, rapporterade norska och svenska myndigheter om ett misstänkt fall av CWD under en renslakt i närheten av den svenska gränsen. 

Efter bekräftande tester och analyser så visade det sig att djuret inte led av den fruktade sjukdomen. 

Tamren misstänktes bära på CWD

Onödigt

Svenska Samernas Riksförbund, SSR, kritiserar nu flera jägarförbund för hur de har hanterat frågan.

– Jägarförbundens snabba agerande med pressmeddelanden och radiointervjuer innan det slutliga resultatet var fastställt var oerhört onödigt, säger Matti Blind Berg förbundsordförande vid SSR, i ett pressmeddelande.

Han menar också att förbunden borde ha kontaktat rennäringen direkt.

– Vi ställer oss också frågande och kritiska till det budskap som jägarförbunden framförde i sina uttalanden. Många av våra medlemmar har reagerat starkt på det som framfördes i media. 

 

Vi ha svar på frågor

– Varför går Jägarförbundet ut med budskap om krav på kraftiga åtgärder, främst riktade mot rennäringen, innan alla fakta fanns på bordet? Och varför väljer jägarförbunden att gå via media i stället för att kontakta representanter för rennäringen? Det är frågor vi vill ha svar på, säger Matti Blind Berg.

Två prover, som pekade mot att det kunde vara den smittsamma varianten av CWD, hade analyserats av myndigheterna när Svenska Jägareförbundet, SJF, gick ut på sin hemsida för att informera sina medlemmar. Två positiva svar borde rimligen betyda att sannolikheten skulle vara mycket hög att det faktiskt skulle vara CWD.

 

”Understryka allvaret”

Dag Lidén.

–  Vi sa att vi förde en dialog med myndigheter och avvaktade deras beslut och att om CWD slutligen kunde bekräftas skulle det kunna få allvarliga konsekvenser. SJF har inte varit med i några radiointervjuer eller skickat ut pressmeddelanden utan endast informerat våra medlemmar. Anledningen till detta är att såväl tjänstemän som enskild jägare skulle sannolikt behöva ianspråktas för utökad provtagning. Det ska absolut inte uppfattas som någon kritik mot rennäringen som skulle drabbas hårt om CWD skulle få fotfäste. Även klövviltet och därmed våra medlemmar skulle också drabbas väldigt hårt om CWD skulle få fäste i Sverige därför måste vi understryka allvaret i frågan, säger generalsekreterare Dag Lidén.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram