En trött men glad Mattias Hagström kryper ut ifrån berget efter ett lyckligt avslut på den dramatiska jakten. Foto: Privat

Spännande grytjakt gav årets största lodjur

Premium

En del lodjursjakter blir på gränsen för vad en rovdjursjägare tål. I början av mars fälldes en mycket stor lodjurshane vid en jakt norr om Gäddede i Strömsunds kommun. Lodjuret hade tagit skydd i en bergskreva.

Grytjakt efter lodjur är nog inget att rekommendera. Men en svensk och en norrman fick nyligen ett minnesvärt jaktminne efter en jakt inne i ett storstensskravel norr om Gäddede i norra Jämtland.

Det låter som en Bellman-historia, men det är absolut sant. Under inledningen av årets lodjursjakt hände det som alla inblandade kommer att minnas under lång tid.

 

Svåra förhållanden

Rovdjursjägarna Mattias Hagström och Ansgar Johannesen hade varit ute allt sedan starten den 1 mars och haft några lodjursjakter, men det djupa snötäcket gjorde det svårt för hundarna att ta sig fram.

Lodjuren hade däremot allt till sin fördel och jakterna misslyckades.

Men så ringde ett grannlag och berättade att de hade ett färskt spår över en väg. De behövde tränade hundar och frågade om hjälp.

Rysstövaren Leon tittar fram ur stenskravlet. Foto: Privat

Gick i gryt

När klockan blivit närmare tolv på dagen släppte de stövarna på spåret, då det inte fanns tid att ringa berget för att se om lodjuret låg inne. Hundarna tog an spåret och efter någon kilometers slagarbete kom upptaget. Jakten gick mot en bergssida med ett storstensskravel.

Ett perfekt gömställe för lodjuret som hade tagit skydd inne bland stenarna. Vad lodjuret inte räknat med var de bägge stövarna, de kröp efter lodjuret in i berget. När de bägge hundförarna kom dit så hörde de hur jakten övergått från stövardrev till grythundsarbete.

–Jaha vad gör vi nu ? undrade Mattias Hagström, ägare till den ena stövaren.

–Vi kryper in och prövar själva, föreslog Ansgar Johannesen, ägare till den andra hunden.

Inkrupna i stenravlet började de bägge jägarna leta efter var lokatten fanns. Krypande på mage och på alla fyra letade de sig efter en timmes hårt jobb inne i bergssidan fram till lodjuret där det satt i en klippskreva ovanför dem.

–Där är den, sa Ansgar.

Efter en dramatisk grytjakt fick Mattias Hagström skjut sitt lodjur första lodjur, en hane på imponerande 25,8 kilo. Foto: Privat

Årets största lo

På en och halv meters håll satt lokatten och fräste åt dem.

Eftersom Mattias inte skjutit något lodjur var det bestämt att han skulle få chansen och med ett skott så avlivade han lodjuret inne i berget.

–När vi väl fått på hörselkåporna så gick det bra och lodjuret dog med en gång, berättar Mattias Hagström.

Men att få ut hundar och ett stort vuxet lodjur från berget tog sin tid. Det var två trötta men glada jägare som till slut kom ut i friska luften igen med sitt byte.

Vid vägning och besiktning visade sig att det var en stor lodjurshane på 25,8 kg, vilket var det tyngsta lodjuret som fälldes under licensjakten i Sverige 2020.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev