Mängder av attraktivt älgfoder ligger nedröjt på båda sidor om den hårt trafikerade riksvägen. Foto: Jan Henricson

Som att be om en viltolycka

Premium

Bilderna visar hur det ser ut längs riksväg 32 norr om Eksjö efter att Trafikverket låtit siktröja längs den hårt trafikerade landsvägen. För viltet smakrika tallar ligger nedsågade i stor mängd längs flera vägavsnitt.

Bilister längs riksvägen mellan Eksjö och Aneby har anledning att ta det försiktigt. Tallar som i mängder röjts ner för att förbättra sikten på båda sidor om vägen kan locka mycket vilt, särskilt älg, för att äta.

Ett smörgåsbord för viltet och bilarna susar förbi i hög hastighet. Foto: Jan Henricson

På Trafikverket uppger driftansvariga för vägområdet, Anna Wadensjö, att tallarna ska transporteras bort av entreprenören.

– Men jag vet inte när det ska göras, säger Anna Wadensjö.

 

Fel årstid

Erland Rydén.

Erland Rydén är jägare och skogvaktare på Linköpings stifts skogar. Han reagerar starkt på Trafikverkets, eller entreprenörens, planering och genomförande av röjningen.

– Det här är inte första gången jag ser att tall och annat sly som lockar vilt röjs ner längs vägarna vid helt fel tid på året.  Sådant måste göras vår och försommar då viltet har annat att äta, och då riset hinner torka och bli oattraktivt innan hösten kommer.

 

Stor risk

Om inte Trafikverket ser till att omgående transportera bort tallarna är risken överhängande för viltolyckor.

– Tallris som detta är ett smörgåsbord för viltet, särskilt för älgen. Vi försöker genomföra avverkningar i våra tallskogar på vintern, just för att skapa mer viltfoder. Men aldrig i närheten av trafikerade vägar. Det innebär alldeles för stora risker för viltolyckor, säger Erland Rydén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev