Luckorna ska, hoppas Trafikverket, hjälpa grävlingar att ta sig bort från vägen. Foto: Trafikverket

”Kattluckor” för grävlingar ska minska olyckor på europaväg

För att minska viltolyckorna testar Trafikverket något nytt – en kattlucka för grävlingar. Grävlingsluckor, helt enkelt.

Längs E22, vid Fågelmara i Blekinge, har Trafikverket tidigare monterat ett faunastängsel med finmaskigt nät nertill. På vissa ställen kan dock vilt lyckas ta sig ut på vägen, i stället för att använda den faunabro som byggts.

Luckor

För att hjälpa viltet, i det här fallet grävlingarna, bort från vägen har gallerluckor placerats längs en sträcka. Luckorna är de första av sitt slag i Sverige och går bara att öppna åt ett håll. Grävlingarna tar sig bort från vägen, men inte till vägen.

–  De öppnar sig väldigt enkelt när de puttar på den, så får de bara rätt på det en första gång så hoppas vi att luckorna kommer bli välanvända, säger Malin Lastgård, miljöhandläggare på Trafikverket i region Södra, i ett pressmeddelande.

Minska olyckor

Enligt Trafikverket dödas lika många grävlingar i trafiken som genom jakt.

Genom åtgärden med grävlingsluckor hoppas myndigheten råda bot på problemet med olyckor, som framförallt ses som problematiskt under våren när det kan finnas grävlingsungar med i bilden.

–  Antingen körs både mamman och ungarna på eller så ligger ungarna kvar i grytet utan sin mamma och svälter ihjäl. Det är den typen av situationer vi hoppas kunna ändra på genom vårt arbete med faunabroar, faunastängsel och grävlingsluckor, säger Malin Lastgård i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev