Lodjursjägarna i södra Sverige är vana vid besvärliga förhållanden. Men jakten kan lyckas ändå, som synes. Bilden från en tidigare jakt i södra Östergötland.

Lodjursjägarna i södra Sverige är vana vid besvärliga förhållanden. Men jakten kan lyckas ändå, som synes. Bilden från en tidigare jakt i södra Östergötland. Foto: Jan Henricson

Snöbrist försvårar jakten på lodjur ­– så många har fällts

Premium

Lodjursstammen växer. Därför har licensjakten på lodjur utökats främst i södra Sverige. Snöbrist försvårade jaktpremiären.

Licensjakten på lodjur har inletts med svåra jaktförhållanden på många håll. Normalt brukar lodjursjakten bedrivas som spårningsjakt, men för att spåra lodjur krävs lössnö. Något som för dagen saknas i stora delar av landet.

Men trots detta har över 20 lodjur fällts på premiärdagen. Observera att siffrorna är hämtade vid klockan 15.30 och de bygger på länsstyrelsernas något haltande rapportering.

Kärvt i norr

I Västerbottens län får fyra lodjur fällas under licensjakten. Enligt länsstyrelsen har inget lodjur fällts i skrivande stund.

I Jämtlands län får 21 lodjur fällas i åtta olika jaktområden. Fyra lodjur uppges har skjutits under premiärdagen.

I Västernorrland har inga lodjur fällts, enligt länsstyrelsen. Totalt får tolv fällas vid licensjakten i länet.

Avlyst i Dalarna

Fem lodjur har fällts i Dalarna på premiärdagen. Lodjursjakten är dessutom avlyst i den norra delen av länet då tilldelningen fyllts. I den södra delen av länet återstod tolv lodjur.

I Gävleborg får 30 lodjur fällas. Fyra lodjur har fällts.

Så många lodjur får fällas vid 2023 års licensjakt

I Värmland har fyra av de tio tilldelade lodjuren skjutits.

I Uppsala län hade två av de fyra tilldelade lodjuren fällts.

I Örebro län har ett lodjur fällts i den norra delen, därmed är jakten avlyst där. I den södra delen återstår det enda lodjuret på tilldelning.

I Västmanland har ett av de sju tilldelade lodjuren fällts.

Trög start i Sydsverige

Med jaktpremiär mitt i veckan, och usla förhållanden är det inte konstigt att starten på lodjursjakten gått trögt i södra Sverige.

På eftermiddagen hade två lodjur rapporterats fällda i Bollebygd i Västra Götaland.

I övrigt fanns inga rapporter om fällda djur från länen som fått större tilldelningar än tidigare år: Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg.

Förhoppningar fanns

Sören Sehlstedt, lodjursjägare i södra Östergötland. Foto: Jan Henricson

I trakterna av Boxholm i södra Östergötland har jägarna de senaste veckorna gjort många lodjursobservationer, och därmed fanns förhoppningen att få en lyckosam start på årets lodjursjakt.

– Men allt vi hade när vi började dagen var en kamerabild från 23-tiden i går kväll. Den var det inte lönt att jobba med, säger Sören Sehlstedt som är jaktledare för den samordnade lodjursjakten i området.

Plus och minus

Sören Sehlstedt vittnar om dåliga förhållanden. Visserligen finns det snö, men med plusgrader om dagarna och minus om nätterna lämnar inte lodjuren några spår på den hårda skaren.

– Dessutom är vägarna frusna så förutsättningarna är långt ifrån optimala. Snön blir mjukare under dagen och med lite tur kan vi komma på något nygånget spår lite senare, säger Sören Sehlstedt när Svensk Jakt når honom på telefon på onsdagseftermiddagen.

Lockat med skrik

Under dagen har några jägare suttit på sina marker och försökt locka till sig lodjur med harskrik.

– För att göra det lite mer intressant har vi sagt att de som vill kan skjuta räv också. Men det är när de vaktar på egna marker, när vi samjagar är det lodjur som gäller, säger Sören Sehlstedt.

 

Jan Henricson

Olle Olsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev