På torsdag inleds septemberjakten på älg i norr. Foto: Roland Svensson

Snart älgjakt igen – här sköts medaljälgarna

Premium

TEXTEN HAR UPPDATERATS Under 2021 registrerade Svenska Jägareförbundet 287 älgtroféer, varav 35 mätte guld. 1 september inleds älgjakten i norr, med möjlighet till nya stora tjurar i pass.

Martin Ljungdahl från Östevatten, väster om Mellerud, i Västra Götaland tog jägarexamen så sent som 2018, även om jakt varit en del av livet sedan barnsben och han har uppsiktsjagat mycket.

Någon älg har det dock inte blivit, även om han en gång kunde avsluta på en älg som redan var påskjuten.

 

Martin Ljungdahl med sin guldtjur från Mellerud, Västra Götaland. Den mätte 321,64 poäng. Foto: Privat

När Martin sedan fällde sin första älg blev det inte vilken älg som helst – en udda 14-taggare som mätte guld.

– Det var premiärdagen den 14 oktober 2020. Jaktlaget består av släkten, så vi brukar inte lotta pass utan alla får sätta sig var de känner för. Vi brukar sitta ute till tio, sedan drevar vi. Detta år var det lite extra spännande för två dagar innan hade vi sett en stor tjur på en åtelkamera någon kilometer bort, på en liten mark som vi har men som inte sitter ihop med den övriga marken.

 

Bytte pass

Morgonen var lugn. En i jaktlaget släppte en pinntjur eftersom drömmen om stortjuren fortfarande fanns kvar.

– När folkdrevet skulle gå i gång ringde min pappa och tyckte att jag skulle byta pass. Han kände på sig att det skulle komma älgar på ett pass som låg vid ett litet hygge på markerna som tillhör vår gård och sa att jag skulle skynda mig. Så jag lämnade ryggsäcken med kaffe och allt och sprang till passet.

Efter en halvtimme på det nya passet hörde Martin Ljungdahl ljudet av en älg cirka 50 meter in i skogen.

– Jag stod upp och var beredd. Efter en stund brakade det till och en kviga kom utspringande. Hon sprang över hela hygget och rundade mitt torn. Hondjur var inte tillåtna, så det var bara att låta henne gå. Jaha, tänkte jag, det var väl
den älgen som jag hörde, och satte mig ner igen.

 

Stötande tjurljud

Det gick en halv minut. Sedan hörde Martin ett kort, stötande ljud. Ett typiskt tjurljud.

– Jag ställde mig upp igen och sedan fick jag syn på tjuren, bara 25 meter in i skogen. Pulsen gick upp! När bogen syntes mellan träden sköt jag. Tjuren reagerade inte alls så jag sköt ett skott till, trots att jag visste att jag hade träffat bra. Då började han springa så jag sköt ett tredje skott. Efter 20 meter stannade han med bredsidan till och jag sköt ett fjärde skott. Inget hände! Han bara stod där och tittade.

 

Satt där de skulle

Nu hade Martin inga skott kvar i bössan. Resten av ammunitionen låg i ryggsäcken som han hade lämnat kvar på det tidigare passet.

– Ja, det var lite retligt men jag var ändå ganska lugn. Jag visste att jag hade träffat bra och mycket riktigt så föll han ihop efter någon minut. När vi sedan tog hand om älgen så satt alla fyra skotten i lungorna.

– Jag ringde min pappa och sa ”nu måste ni komma, jag har skjutit en jättetjur”. Pappa var en av dem som gick i drevet, så det tog inte många minuter innan han var där. Först då gick jag ner från tornet för jag behövde lugna mig lite, hade sådan puls.

Tjuren var en udda 14-taggare som mätte 321,64 poäng. Att fälla en guldtjur i Västra Götaland är inte särskilt vanligt, tidigare fanns endast åtta i hela länet.

– Trofén har en hedersplats på en egen vägg. Trots att det nu är två år sedan stannar jag till nästan varje dag, tittar på den och upplever allt igen.

 

Guldtrofén från Märitmyren i Jämtland låg i vedboden i nästan 40 år innan den mättes in. Den fick 363,00 poäng och är den sjunde största i länet genom tiderna. Foto: Privat

Den största trofén som mättes in under 2021 fälldes redan 1982 på Märitmyra vid Tåsjöberget*, Strömsunds kommun i Jämtland. Trofén mätte 363,00 poäng och är den sjunde största genom tiderna från Jämtland – inte dåligt med tanke på att det finns över 1.500 guldtroféer i detta län.

– Trofén har legat i en vedbod hos en gubbe i grannbyn hela den här tiden, berättar Aron Östlund som är den som har mätt in hornet.

– Jag gör knivar och för några år sedan erbjöd gubben mig hornet för att såga till knivämnen, men när jag fick syn på det såg jag direkt att det var något speciellt. Tjuren är en 16-taggare, men det var utlägget jag reagerade på först. Och mätningen visade på 139 centimeter, vilket är väldigt mycket.

 

Tjuvskjuten

Historien förtäljer att mannen i fråga, som numera är död, tjuvsköt tjuren när han var ute och plockade bär. Han var med i hemvärnet och hade en Mauser. Någon vänlig själ hade gett honom några halvmantlade kulor. När han gick ut i skogen tog han med sig bössan och hade turen att tjuren dök upp. Mannen hade stor familj och behövde kött, så han sköt den.

Aron Östlund funderade på att mäta in trofén, men det var inte förrän 2021 som det blev av – även det av en slump.

– Jag har en kompis som frågade om han fick jaga björn på min mark. Det fick han såklart. Med på den jakten var Dan Persson från Flen, som är trofémätare i Svenska Jägareförbundet. Kompisen hade väl skvallrat om det upphittade hornet så en dag kom de på besök för att titta på det.

 

Blev salig

– När jag såg trofén blev jag helt salig. Min kompis, som jag jagar björn med, är över 1,90 och såg ut som en liten kille när han höll hornet framför sig. Det var en drömtrofé som vi tyvärr sällan ser längre, säger Jägareförbundets trofémätare Dan Persson.

Trofén är alltså en av de största i Jämtland genom tiderna och Aron har fått i uppdrag att undersöka om det ligger några fler gamla guldhorn i ladorna runt om i bygden.

– Några knivar lär det inte bli av denna trofé, men jag funderar på att skänka det till SCA eller Svenska Jägareförbundet, avslutar Aron Östlund.

 

Hans Åslunds fina guldtjur som fälldes på Fiandbergs jaktklubbs marker mellan Vilhelmina och Storuman. Foto: Privat

Den största älgtrofén från Västerbotten som mättes in under 2021 fälldes av Hans Åslund under septemberjakten 2020 vid Dammbränna på Fiandbergs jaktklubbs marker mellan Vilhelmina och Storuman.

Det var tidigt på morgonen, klockan var runt halv sju, och alla var på väg ut till sina pass.

– Jag hade pass på en höjd vid en avverkning. Just när jag var framme såg jag något som kom smygande. Sedan såg jag hornen. Det var en stor älgtjur! Jag hade inte ens hunnit ladda bössan, magasinet låg i fickan, berättar Hans Åslund.

 

Rätt vind

Tjuren stannade på 50–60 meter och stod och tittade på Hans. Som tur var låg vinden rätt.

– Det var bara att försiktigt försöka få fram och smyga in magasinet. Det gick bra och precis när jag var klar vände tjuren bredsidan till så jag kunde skjuta. När han gick iväg sköt jag ett skott till, men sedan försvann han ur synhåll, nedanför en backe. Jag meddelade jaktledaren och gick sedan fram och tittade. Tjuren låg där, den hade bara gått 30 meter.

En lyckad start på dagen, de enda som kanske var missnöjda var hundarna som inte släppts ännu och fick vänta medan jaktlaget tog hand om tjuren. Det var en udda 21-taggare och trofén mätte 326,87 poäng.

 

En riktig drömtjur fälldes av Fredrik Ekman i november 2020. Den mätte 336,40 poäng och är en av de 50 största i Västernorrlands län. Foto: Privat

Tredje gången gillt och två tjurar på en timme. Så kan man sammanfatta Fredrik Ekmans lyckosamma älgjakt den 14 november 2020. Den andra tjuren var en riktig drömtjur.

– Jag jagar på en mark nordväst om Sundsvall och går alltid som hundförare. Under septemberjakten fick min äldre jämthund kontakt med den här 19-taggaren. Den gick förbi en skytt, men vi hade förbud mot tjurar över tio taggar under september, så det var bara att låta den gå. Nästa gång, i oktober, var det min unghund som hittade den stora tjuren. Då var det slut på tjurar i tilldelningen, så det var bara att släppa den igen, berättar Fredrik.

Senare under hösten ändrade älgskötselområdet tilldelningen och ytterligare tio tjurar blev tillåtna.

– Fredagen den 13 november kände jag mig lite sjuk, men jag ville gärna vara med och jaga på lördagen så jag bestämde mig för att sitta som passkytt i stället för att gå med hund.

 

Liten tjur

Det började bra för efter en stund kunde Fredrik skjuta en liten tjur, en tiotaggare. Tjuren fick ligga. Eftersom covid härjade och Fredrik kände sig lite förkyld ville han inte röra älgen, utan en hundförare skulle komma förbi senare och ta hand om den.

– Efter cirka en timme hittade en av jaktkamraternas unga jämthund en ny älg
och en passkytt meddelade över radion att en fin tjur passerat. Efter en stund hörde jag ljudet av en hornkrona som slog mot träden. Tjuren var på väg rakt emot mig!

Det blev en stunds spänd väntan, men när tjuren kom ut på hygget där Fredrik stod var han beredd.

 

Få förunnat

– Det här är den största älg jag skjutit. Extra roligt var det att min då 12-årige son var med på passet. Det enda som är lite synd är att det inte var för någon av mina egna hundar, men man kan inte få allt.

– Att kunna skjuta en sådan här fin tjur är få förunnat. Men det är inget snack om att det här är resultatet av att älgskötselområdet bestämt att vi ska spara tjurar över tio taggar i september, avslutar Fredrik.

Tjuren mätte 336,40 poäng och är bland de 50 största genom tiderna i Västernorrland. Inte dåligt med tanke på att det finns cirka 900 guldtroféer inmätta i länet.

 

Daniel Persson lyckades fälla en guldtjur i Örebro län. Det var 22 år sedan sist. Foto: Privat

Det är inte ofta det fälls en guldtjur i Örebro län, faktum är att det är 22 år sedan sist. Den 8 oktober 2021 hade dock Daniel Persson turen att fälla en udda 18-taggare i Tiveden utanför Laxå.

– Det kändes som att vara med i en film från Alaska när tjuren kom ut på hygget, berättar Daniel.

Jaktlaget består bara av fyra man och marken är inte så stor, ungefär 300 hektar.

 

Hade vaktat

På morgonen hade man suttit ute och vaktat och en av jägarna hade sett skymten av en älg, dock oklart vad för sort. När man samlades vid grillplatsen vid åttatiden beslutades att jaga i det området. Tre på pass och en som gick och stötte.

– Det hela var lite märkligt. Jag hade stått och viskat i mobiltelefonen bara fem minuter innan älgarna dök upp. Det var ett annat jaktlag som ville att jag skulle komma och göra ett eftersök så jag var beredd att avbryta jakten och åka. Men så beslutade jag mig för att vänta på att såten skulle bli klar.

 

Tre älgar

Det visade sig att det var tre älgar i såten. En ko med kalv och en tjur. De gick först förbi en annan passkytt, som dock inte kunde komma åt att skjuta.

– Passkytten meddelade riktningen på älgarna och de var på väg mot kompisens pappa. ”Jäkla turgubbe”, kommer jag ihåg att jag tänkte där jag stod på en höjd vid ett litet hygge. Det var soligt och fint den här dagen och efter en stund såg jag skuggor som rörde sig i skogen. Sedan såg jag öronen på älgkon. Och skymten av hornen på tjuren.

 

Skymde kalven

Kon och kalven kom ut på hygget och passerade Daniel på 20 meters håll. Kon skymde kalven, så det blev aldrig något skottläge. Och tur var väl det. Jaktlaget kunde skjuta ett djur, en kalv eller ett vuxet djur.

– Så kom tjuren ut. Den gick också förbi på 20 meter, men jag hade inget kulfång. Jag var tvungen att låta den gå över nästan hela hygget innan jag kunde skjuta.

– Det var en upplevelse. Och allt var bara flyt. Jag stod på rätt ställe, älgarna hade inte blivit skrämda av att jag pratade i telefon, jag åkte inte på eftersök, kalven blev skymd av kon.

Trofén mätte 302 poäng och tidigare fanns endast fem guldtroféer i Örebro län.

 

Malou Kjellsson

 

* Fotnot:

I en tidigare version av artikeln framgick att tjuren fälldes på Märitmyren i Bellvik, Strömsunds kommun i Jämtland. Bellvik ligger dock i Dorotea kommun i Västerbottens län, vilket en uppmärksam läsare påpekat. Närmare efterforskningar visar att tjuren fälldes på Märitmyren vid Tåsjöberget i Strömsunds kommun. Bellvik är dock närmaste by varför det blev lite förvirring när det gäller kommun och län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev