En klädroller kan användas för att få bort fästingar från hundens päls. Region Västmanland rekommenderar djurägare och människor som vistas mycket i naturen att vaccinera sig mot TBE- smitta. Foto: Jan Henricson

Snabb ökning av TBE-smitta

Förra året nära fördubblades antalet TBE-smittade människor i Västmanland. Sjukvården i länet rekommenderar därför invånare att vaccinera sig mot sjukdomen.

Det är Bergslagsbladet och Arboga Tidning som i sin webbtidningen bblat.se rapporterar om ökningen. Totalt handlar det under 2018 om 23 personer som smittats av den fruktade fästingsjukdomen, som kan ge svåra biverkningar.

Sett till statistiken är Västmanland ett av de mest drabbade länen i landet. Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Smittan förekommer främst i södra och mellersta Sverige och är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men smittan sprider sig västerut. TBE är numera vanligt förekommande på flera håll i södra Sverige.

 

Kommer med våren

– De första fallen varje säsong brukar ha blivit smittade i maj. Då är det bra att ta den första dosen så snart som möjligt, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Region Västmanland.

TBE kan ge feber och ledvärk. Det smittar direkt som fästingen biter och kan i allvarliga fall ge hjärnhinneinflammation, kramper och förlamningar. Där menar sjukvården att vaccination är en säker och billig försäkring.

 

Mälarens stränder

Den stora gruppen som drabbats finns i Västerås kommun, men sett till folkmängden är sjukdomen vanligast i Kungsör.

– Är man ute i skog och mark eller har djur som drar in fästingar rekommenderar vi att man vaccinerar sig. Skyddet efter vaccination är bra, men det är inte något vaccin som ger ett 100-procentigt skydd, säger Jan Smedjegård.

TBE-smitta

Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från. De flesta som insjuknar blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall förekommer men är sällsynta. Barn i förskoleåldern som smittas får i regel lindrigare symtom än vuxna, men kan få kvarstående besvär.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev