Girjas sameby stämde staten eftersom man vill ha ensamrätt till jakten och fisket på sina återruntmarker. Foto: Lars-Henrik Andersson

Snabb dom i Girjasmålet

Hovrätten kommer med en dom i det så kallade Girjasmålet redan den 23 januari.
Tingsrätten i Gällivare behövde över ett halvår på sig för att komma fram till ett domslut.

I måndags avslutades förhandlingarna i hovrätten i Umeå. Det är Girjas sameby som stämt staten eftersom samebyn vill ha ensamrätt till förvaltningen av jakten och ­fisket på sina marker.

När frågan var uppe för förhandling i tingsrätten i Gällivare i juni 2015 så behövde domstolen åtta månader på sig för att meddela dom, en dom där tingsrätten gav samebyn rätt och där det konstaterades att Girjas sameby i förhållande till staten har ensam rätt till jakt på småvilt och fiske inom Girjas samebys område på Gällivare kronoöverloppsmark.

Domslutet överklagades av staten som företräds av Justitiekanslern. Förhandlingarna i hovrätten inleddes den 6 november och har pågått i drygt en månads tid. Förhandlingarna avslutades i måndags, en dag tidigare än planerat.

Mycket av förhandlingarna har handlat om vem som är ägare av marken.

 

Exakt tidpunkt

Peter Danowsky. Foto: Lars-Henrik Andersson

Samebyns advokat Peter Danowsky har i förhandlingarna sagt att staten inte kunnat redovisa någon exakt tidpunkt för när man blev ägare. Danowsky menade också att lagfarten på marken från 1956 inte är ett tydligt uttryck för laga fång – alltså ett lagligt sätt att få äganderätten över något, rapporterar Sameradion.

Staten har gått hårt åt samebyns vittnen vid sin slutplädering förra veckan. Forskaren Nils-Johan Päiviö anklagades för att ha förvanskat historiska fakta och Peter Danowsky kontrade med att påstå att staten ägnar sig åt förtal, skriver Sameradion.

 

Fler samebyar följer efter?

­

Anna Skarhed. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Om Girjas vinner framgång i hovrätten och domen står sig så blir det kanske fler samebyar som vill få saken prövad i domstol. Det känns ju opraktiskt med en mängd olika processer, säger Justitekansler Anna Skarhed till Sameradion och SVT Sápmi.

Hon är öppen för att frågan får en politisk lösning.

Statens advokater menade i sin slutplädering att det är staten som har rätten att bestämma över jakten och fisket på samma sätt som andra fastighetsägare har på sin mark.

Dom meddelas i hovrätten klockan 14.00 den 23 januari nästa år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev