Det nya förbudet kan drabba jakthundar, som lätt kan råka ut för att sporrar slits av. Foto: Jan Henricson

Fästingar som bär på smittoämnen finns nu i hela Norrland. Jakthundar kan drabbas av både Borrelia och Anaplasma. Foto: Jan Henricson

Smittsamma fästingar i hela Norrland

Fästingar finns nu i hela Norrland, från kust till fjäll. SVA har under två års tid studerat förekomsten och risken för sjukdomsspridning, och en stor del av alla analyserade fästingar bär på smittsamma sjukdomar som Borrelia och Anaplasma.

Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som samlat in och undersökt fästingar från alla delar av Norrland. Fynden kommer från alla kommuner norr om Dalälven, med undantag för Arjeplogs kommun.

Sommaren 2018 samlades 4.200 fästingar in, och under 2019 har ytterligare 1.000 fästingar skickats in till SVA.

Farlig fästing finns i norr – SVA ber om hjälp

– Syftet med forskningsprojektet är att ta reda på hur utbredningen av fästingar ser ut i norra Sverige, vilka arter som kan hittas och hur vanligt det är att fästingarna bär på smittor, skriver SVA i ett pressmeddelande.

Vanligast är fästingarten Ixodes ricinus, som heter just vanlig fästing på svenska. Dessutom finns fynd av tajgafästing, Ixodes persulcatus, och flyttfågelsfästing, Hyalomma marginatum, men den sistnämnda har bara påträffats i ett exemplar.

 

Bär på smittoämnen

I SVA:s undersökning har det visat sig att 24 procent av fästingarna bar på smittämnen för Borrelia, 23 procent på Rickettsia, 17 procent på Anaplasma och 6 procent på Babesia.

Fästingarna plockades främst från hund (45 procent) och katt (44 procent) och cirka 10 procent från människa. I några fall kommer fästingarna från fynd på häst, får, kanin, sork eller andra djur.

 

Forskning pågår

– Vi fortsätter med det tidskrävande arbetet att artbestämma och analysera fästingarna. Vi är snart klara med de från 2018 och därefter startar vi upp arbetet med fästingarna från insamlingen 2019. Håll utkik efter uppdateringar på SVA:s webb, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.

Läs mer om hur hundar kan drabbas av fästingsjukdomar under länken här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev