Publicerad 7 juni 2018 - 09:40

Vanlig fästing, Ixodes ricinus. Foto: Anders Lindström, SVA.

Fästingarna ökar i Norrland

Fästingarna sprider sig allt längre norrut, och nu vill Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ha hjälp med att samla in fästingar från Norrland. Insamlade fästingar kommer att artbestämmas och analyseras för att undersöka om de bär smittor som kan drabba människor.

Klimatförändringen går snabbare i norra Sverige, vilket bland annat ger fästingarna bättre möjligheter att överleva. Fästingar har nu även setts på renar, och det är främst två arter av fästing som sprider sig.

Anna Albihn, SVA. Foto: Göran Ekeberg.

– Den nordliga utbredningen av den vanliga fästingen, Ixodes ricinus, ökar och förväntas fortsätta öka i Sverige, Finland och Norge. Taigafästingen, Ixodes persulcatus, ökar också i utbredning, främst norrut längs kusten i Sverige och Finland. Båda dessa arter har stor betydelse som bärare av zoonotiska infektioner, sjukdomar som kan överföras mellan djur och människa, säger forskare Ann Albihn vid SVA.

 

Drabbar människor

Kända sjukdomar som kan spridas av fästing och som har identifierats hos djur eller människa är anaplasmos (betesfeber), babesios (sommarsjuka), borrelia och fästingburen encefalit/hjärnhinneinflammation (TBE).

Insamlade fästingar ska skickas till SVA, och Anna Albihn hoppas på stort gensvar, från ett område norr om Dalälven och norrut.

– Gärna så långt norrut i landet som det går att hitta fästingar. Om det visar sig att den inskickade fästingen är av annan typ än vanlig fästing så kommer vi att lämna personligt svar. Svaren kommer så snart artbestämningen är klar. Vi kommer också under senhösten, vintern att redovisa de totala resultaten av insamlingen, säger Ann Albihn.

 

Pågår hela sommaren

Fästingen förpackas i väl försluten plastpåse, i folie, eller i ett rör eller burk med lock. Fästingen får vara levande eller död, och flera exemplar får skickas in i samma behållare. Först ska man dock fylla i ett formulär på SVA:s webb med olika uppgifter om sitt fynd. Det är viktigt att märka förpackningen med samma kod som du själv skriver in på webben, uppmanar SVA.

Insamlingen pågår till den sista oktober.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram