Rävens dvärgbandmask förekommer i stora delar av världen.

Rävens dvärgbandmask förekommer i stora delar av världen. Foto: Johnny Olsson

Smitta av dvärgbandmask finns kvar i Gnesta

Rävens dvärgbandmask har återigen upptäckts i några rävspillningsprover som insamlats i april i år. Proverna togs i ett mycket begränsat område i Gnesta där smittan hittades redan 2013.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, konstaterar att smittan finns kvar i Gnestaområdet, och att den troligen har funnits där ända sedan de första fynden.

För att undersöka om smittan har spridit sig till i omgivningarna behöver en större systematisk insamling göras. SVA uppger att planering för olika uppföljningar av tidigare övervakningar av dvärgbandmasksmitta därför har påbörjats.

 

Rävens dvärgbandmask människa

Rävens dvärgbandmask Echinococcus multilocularis förekommer i stora delar av världen. Fall bland människa är ovanliga men allvarliga eftersom sjukdomen är svårbehandlad. I Sverige har det aldrig rapporterats något inhemskt smittat fall. För jägare som hanterar döda rävar ger Livsmedelsverket följande råd för att minska smittrisken;

• Använd plasthandskar vid all hantering av räven och tvätta händerna med tvål och vatten efteråt.

• Förvara rävkroppen i en plastsäck under frakt.

• Rävkroppen bör flås utomhus eller i ett välventilerat rum.

• Blöt/spraya med vatten i området kring ändtarmsöppningen före snitt i det området för att undvika att eventuella maskägg virvlar upp.

• Skinn som ska tillvaratas bör få hänga på tork under lång tid före vidare hantering. Enbart frysning är inte ett bra alternativ då det kan göra att eventuella ägg överlever längre.

 

Rävens dvärgbandmask hund

Om du har en hund som ofta jagar eller tränas lös i området uppmanar SVA att du behandla den med ett avmaskningsmedel som innehåller substansen prazikvantel.

Det finns också receptbelagda preparat i andra beredningsformer än tabletter om du har svårt att medicinera ditt djur. Kontakta då din veterinär.

Fakta

Kokning dödar parasiten, men den överlever djupfrysning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev