6300 slumpvis utvalda jaktkortslösare ska hjälpa SLU att ta reda på värdet av viltet. Foto: Johnny Olsson/Lars-Henrik Andersson

SLU undersöker värdet av jakten

Institutionen för vilt, fisk & miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet har i dagarna skickat ut en enkät till 6300 slumpvis utvalda jägare i landet. Syftet med undersökningen är att fastställa värdet av viltet och jakten.

Det har gjorts flera stora undersökningar av viltets och jaktens värde i Sverige.
Den senaste är ett komplement till de undersökningar från 1987 och 2005 som syftade till att fastställa viltets samhällsekonomiska värde.

Den här gången ska man ta reda på om värdet har ökat.

 

Fredrik Widemo, viltforskare vid SLU.

– Vi upprepar de stora undersökningarna av jaktens värde som vi tidigare utfört. Huvudsakligen är den senaste ett komplement till undersökningarna av jaktens värde från 1987 och 2005, men en del av frågorna har även ställts 2009, 2013 och 2016. De undersökningarna hade dock ett annat huvudfokus, säger Fredrik Widemo, viltforskare vid SLU.

 

Balans i förvaltningen av naturresurser.

Senast SLU uppskattade värdet av det svenska viltet var 2005, och då var bruttojaktvärdet för all jakt i landet 3.13 miljarder.

– Sannolikt har värdet ökat, men vi vet inte med hur mycket. Det är en viktig kunskap i diskussionerna om hur vi hittar en balans mellan förvaltningen av olika naturresurser, som jakt jämfört med jord- och skogsbruk till exempel.

 

Hur har ni valt ut vilka jägare som får ta del av enkäten?

– För att kunna jämföra län statistiskt så har vi skickat undersökningen till 300 slumpvis utvalda jaktkortslösare per län, vilket ger ett totalt antal på 6300 jaktkortslösare.

 

Vilken typ av frågor ställer ni?

– De handlar om jaktvanor och betalningsvilja. Vi är mitt i svarsperioden, och vill inte att frågorna publiceras och diskuteras förrän undersökningen är avslutad för att minska risken att respondenterna påverkas. I rapporten från undersökningen kommer frågorna självklart att redovisas.

 

Och när ska rapporten vara klar?

Vi tror att huvuddelen av rapporten ska vara klar i vinter, lagom till jul, säger Fredrik Widemo.

Flera undersökningar

Under sommaren genomför SLU tre undersökningar relaterade till jakt och vilt.

-Jaktens värde

-Attityder till älgförvaltningen

-Attityder till jakt & viltförvaltning

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev