”Om man har tio älgar och skjuter fyra kan man inte förvänta sig att ha tio älgar nästa år”, säger forskaren Henrik Thurfjell.

”Om man har tio älgar och skjuter fyra kan man inte förvänta sig att ha tio älgar nästa år”, säger forskaren Henrik Thurfjell. Foto: Kjell-Erik Moseid

SLU-forskaren om granskat område: Extremt lite älg kvar om planerna följts

Om jägarna hade följt förvaltningsgruppens planer hade älgstammen nästan varit borta i ett av älgförvaltningsområdena i östra Hälsingland. Det menar SLU-forskaren Henrik Thurfjell som granskat planerna för åren 2012–2019.

Mellan åren 2012 och 2019 ändrades inte det av förvaltningsgruppen redovisade antalet älgar i vinterstam inom älgförvaltningsområdet. Detta trots att en stor del av stammen sköts vissa år, säger Henrik Thurfjell, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och som intervjuats av Sveriges Radio P4 Gävleborg (från 1:46:00 i programmet).

Det som slår mig är att man uppgav exakt samma älgstam i vinterstam från 2012 till 2019 trots att man ibland sköt över 40 procent av stammen.

Henrik Thurfjell

– Om vi leker med tanken att man hade uppfyllt de mål som angavs fram till 2019 så hade det varit extremt lite älg kvar. Knappt älg kvar i området.

– Det som slår mig är att man uppgav exakt samma älgstam i vinterstam från 2012 till 2019 trots att man ibland sköt över 40 procent av stammen. Alla tecken och all logik tyder på att stammen ska minska under perioden. Ändå angav man hela tiden samma vinterstam, säger han i intervjun.

Mjelkontakt

P4 Gävleborg har via mejl varit i kontakt med den tidigare ordföranden tillika markägarrepresentanten för den aktuella älgförvaltningsgruppen. I mejlet som radiokanalen hänvisar till säger markägarrepresentanten gruppen bedömde att älgstammen under de åren var oförändrad och att ”statistik visat i efterhand att de hade någorlunda rätt, att det var ungefär lika många älgar kvar i området år från år.”

”Någon slags arrogans”

Något som SLU-forskaren Henrik Thurfjell inte köper.

– Jag tror att det varit någon slags arrogans eller bara okunskap. Jag hoppas att de helt enkelt varit okunniga i den här gruppen, för det är den snällaste förklaringen. Men någonstans tänker jag så här: om man har tio älgar och skjuter fyra kan man inte förvänta sig att ha tio älgar nästa år. Reproduktionen tål inte en sådan avskjutning som man faktiskt har haft. Någonstans borde någon ha tänkt till, säger han till P4 Gävleborg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev